Nauwkeurig strooien, puur voordeel
Gevolgen van ongelijkmatig strooien
In de meeste gevallen worden strooifouten niet opgemerkt. Voor variatiecoëfficiënten onder 25% zijn ze nauwelijks zichtbaar met het blote oog, terwijl de opbrengst al significant lager wordt. Als er duidelijke kleurverschillen optreden, is de variatiecoëfficiënt al hoger dan 30% (bijv. tarwe en graszaad) tot ca. 40% in aardappelen. Behalve een lagere opbrengst en het risico van legeren, heeft ongelijkmatig strooien nog andere gevolgen voor de teelt:
• Lagere en ongelijkmatige kwaliteit (bijv. eiwit- en oliegehalte);
• Hogere milieubelasting (gedeeltelijke overdosering);
• Hoger infectierisico;
• Lagere dorscapaciteit;
• Hogere droogkosten.
KAS OF UREUM?
Het nauwkeurig strooien van stikstofmeststoffen verhoogt het saldo en verlaagt de milieubelasting. Het gebruik van hoogwaardige meststoffen, garandeert een goede strooibaarheid en een gelijkmatige bemesting. Wat betreft strooibaarheid bestaan er natuurlijk verschillen tussen verschillende soorten meststoffen.
KAS heeft een hoger stortgewicht en lagere stikstofconcentratie dan ureum en is daardoor veel gemakkelijker gelijkmatig te strooien. Al bij lage windsnelheden wordt het strooibeeld van ureum negatief beïnvloed, met aanzienlijke over- of onderbemesting als gevolg.
In een Duits onderzoek werd het strooigedrag van ureum vergeleken met dat van KAS. De resultaten worden in de grafieken hieronder weergegeven. Zelfs bij een strooibreedte van slechts 21 m had een mild briesje van 4 m/s een variatie van 26% in de ureumgift tot gevolg, terwijl dit voor KAS slechts 6% was! Een variatie coëfficiënt van 26% geeft bij wintertarwe normaliter een opbrengstverlies van minimaal 2%.
Voor meer informatie over de precisiebemesting met de Yara N-Sensor® of over de Yara N-Tester kunt u contact opnemen met: Winfried Raijmakers van Yara Benelux BV. Tel. 010-44 52 000.
De informatie in dit artikel kan inmiddels verouderd zijn.
Bezoek onze website voor de meest actuele informatie rondom bemesting.
Tekst: Yara