Hoe beperk je de CO2-voetafdruk (carbon footprint)?
Wat betekent CO2-voetafdruk?
Bij productie, transport en gebruik van kunstmest komen broeikasgassen vrij, zoals kooldioxide (CO2) en lachgas (N2O). Deze gassen dragen bij aan de opwarming van de aarde. Tegelijkertijd verhogen meststoffen de landbouwproductie en stimuleren meststoffen de opname van CO2 door het gewas. Daarmee verminderen ze de noodzaak om nog grotere gebieden voor landbouw te gaan gebruiken. Om het totale effect van meststoffen op het klimaat te kunnen meten, moeten emissies en vastlegging van broeikasgassen worden bepaald vanaf de productie tot en met het gebruik op het land. Dit wordt een levenscyclusanalyse genoemd. Zo kan de CO2-voetafdruk van een product worden bepaald en kan worden aangegeven hoe deze kan worden beperkt.
Meststofproductie en N2O-reductie
Nitraatgebaseerde meststoffen zoals kalkammonsalpeter (KAS) zijn de meest gebruikte stikstofmeststoffen in Europa. Yara heeft een technologie ontwikkeld waarbij met behulp van katalysatoren de N2O-emissies bij de meststofproductie met wel 90% worden teruggebracht. Wetenschappelijk onderzoek naar de CO2-voetafdruk van tarweproductie heeft bovendien aangetoond dat door verbeterde productieprocessen de emissies met 35-40% gereduceerd kunnen worden.
Meststofgebruik optimaliseren door middel van precisieapparatuur
De gemiddelde emissie bij KAS-gebruik is ca. 5,1 kg CO2-eqv per kg N. Deze is voornamelijk te wijten aan N2O-verliezen die worden veroorzaakt door denitrificatie en nitrificatie in de bodem. Omdat N2O een sterk negatief effect heeft op het klimaat, is het van belang de N-efficiency te verbeteren en dosering op het juiste tijdstip toe te dienen en zo de verliezen te beperken.
Precisieapparatuur, zoals de Yara N-Sensor, maar ook een goede bodemstructuur is van groot belang voor een optimale N-efficiency. Het verhogen van de N-efficiency vermindert niet alleen klimaat- en andere milieueffecten, maar verbetert ook de opbrengst en de winstgevendheid.
Met behulp van bemestingstrategieën en precisie-instrumenten, zoals de Yara N-Sensor en de Yara N-Tester, helpt Yara landbouwers de meststofgift te minimaliseren en de opbrengst te optimaliseren.
Meer weten over carbon footprint van meststoffen?
Download de Pure N App op in de App Store of Google Play-store.
De informatie in dit artikel kan inmiddels verouderd zijn.
Bezoek onze website voor de meest actuele informatie rondom bemesting.
Tekst: Yara