Extra stikstofgift in brouwgerst
De afgelopen jaren bleek dat de stikstofnorm van 80 kilo stikstof per hectare te laag was voor een voldoende opbrengst en voldoende eiwitgehalte in de korrel. De samenwerkende partijen binnen de stichting Nederlands Instituut voor Brouwgerst, Mout en Bier (NIBEM), bestaande uit kwekers, telers, graanhandelaren, mouters en brouwers roepen brouwgersttelers op om de extra stikstof op het juiste moment aan de brouwgerst te geven. Zo hoopt NIBEM dat met de verruiming van de norm op kleigronden meer kwalitatief hoogwaardig Nederlandse brouwgerst beschikbaar komt.
In 2014 is een opbrengstafhankelijke verhoging voor het gebruik van stikstof bij de teelt van brouwgerst op kleigronden toegekend. Kort gezegd betekent dit dat telers van brouwgerst op kleigrond nu 30 kilogram meer stikstof mogen strooien als zij een gemiddelde opbrengst halen van minimaal 7.000 kilogram per hectare.
Ruud Timmer van Praktijkonderzoek Plant & Omgeving van Wageningen UR adviseert telers om de extra stikstof te geven, wanneer de gerst in de aar staat. "Een hogere stikstofbemesting kan leiden tot een hogere opbrengst en een hoger eiwitgehalte. Er zijn echter ook risico’s, zoals de stevigheid van het gewas. Bij giften boven de 90 tot 100 kilo stikstof per hectare moet overwogen worden deze niet in één keer te geven bij het zaaien, maar gedeeld, waarbij de tweede gift plaatsvindt zodra de gerst in aar staat. Het risico op legering wordt hierdoor sterk beperkt en het eiwitgehalte wordt er sterker door verhoogd."
Tekst: LG, Nibem