‘Japanse haver bevalt het best’
Per drie- tot vierjarige teelt van coniferen en heesters heeft Ossenblok steeds maar één keer kans om aan de bodem op zijn 15 hectare grote bedrijf te werken. “Ik rooi al mijn planten ook nog eens met kluit, dus per teelt haal ik veel weg van de bodem. Ondertussen mag je steeds minder organische mest brengen. In grondmonsters zag ik de voorraad organische stof in de bodem teruglopen.”
Hoge slagingskans
Steeds als een perceel vrijkomt zaait hij daarom in de zomer een groenbemester in. Vroeger rogge, en later ook tagetes, soedangras en tegenwoordig Silke Japanse haver. “Japanse haver bevalt me heel goed. Het is een gewas dat eigenlijk altijd goed slaagt, ook als de omstandigheden wat minder zijn, en zonder extra N-gift. Vogels pikken het zaad wel graag op, dat voorkom ik door wat dieper te zaaien.”
Onkruid eronder
“Als de plantjes eenmaal een centimeter of 4 groot zijn, trekken ze enorm snel door, ook op nattere plekken na forse regen. Hierdoor krijgen onkruiden weinig kans, en onkruiden die wel opkomen zijn in Japanse haver goed te bestrijden”, noemt Ossenblok een belangrijk ander voordeel.
Luchtige grond
Hij streeft ernaar het gewas in de herfst/winter te klepelen. “Het mooiste is het gewas bevroren te klepelen, maar dat lukt niet elke winter. In het voorjaar, na frezen en ploegen, heeft de grond bijna een jaar tot rust kunnen komen en is deze mooi luchtig door de intensieve beworteling. Een prima uitgangssituatie voor weer een mooie teelt coniferen of heesters.”
Organische stof op peil houden
Silke Japanse haver ontwikkelt in korte tijd erg massaal, zowel boven als onder de grond, en wordt door vele boomkwekers, groentetelers en akkerbouwers ingezet.
Het nieuwe mengsel Silke PLUS voldoet aan alle voorwaarden voor het Ecologisch Aandachtsgebied:
• in Nederland vermeerderd, NAK-gecertificeerd en vrij van wilde haver
• voor alle grondsoorten
• snelle ontwikkeling, goede onkruidonderdrukking
• weinig stress-gevoelig, hoge slagingskans
• de hoogste effectieve organische stofproductie (1.500 kg EOS/ha)
• reductie van wortellesieaaltjes (o.a. P.p.) tot 70%
Tekst: LG