“Als je op T1 en T2 het sterkste middel spuit, kom je gewoon het verst.”
“De cijfers liegen niet”, aldus Guus Bergmans van BASF. Hij ziet de goede werking van ‘Systeem BASF’ terug in een grote serie proeven. “Door een aangepaste proefopzet beschikken we nu over veel cijfers, waardoor een betrouwbare lijn ontstaat. Het grootste deel van deze proeven wordt uitgevoerd op proefboerderijen en op demovelden van onze relaties. Wat ook belangrijk is, ze worden uitgevoerd met gangbare rassen. Niet alleen in zieke rassen.”
Sterk op T1 en T2
“Adexar en Ceriax zijn allebei toppers op hun eigen tijdstip”, stelt Bergmans. Adexar ontleent z’n prima werking op T1 aan twee actieve stoffen. “De epoxiconazool is de sterkste triazool op Septoria en roesten”, weet Guus. De stof verstoort de vorming van nieuwe schimmelcellen. De Xemium doet hetzelfde maar blokkeert de celademhaling. Xemium werkt breed op vrijwel alle bladschimmels.
Ceriax komt in proeven als beste middel uit de bus voor de T2-bespuiting in het vlagbladstadium. Naast epoxiconazool en Xemium bevat Ceriax ook pyraclostrobine. “Deze stof grijpt in op een ander mechanisme van de ademhaling waardoor kruisresistentie is uitgesloten”, vertelt Guus. Pyraclostrobine is zowel preventief als curatief sterk op gele en bruine roest. “Door de pyraclostrobine werkt Ceriax sneller en langer op bruine roest. Maar ook sneeuwschimmel en DTR worden aangepakt en er is een aanvullende preventieve werking op septoria.”
Plant vaart er wel bij
Behalve hun effect op de schimmels hebben Adexar en Ceriax ook een positief effect op de vitaliteit van de plant. Zowel epoxiconazool als Xemium vertragen de aanmaak van verouderingshormonen. Xemium zorgt voor een beter wortelstelsel en maakt de plant weerbaarder tegen stress door bijvoorbeeld zonnebrand. De pyraclostrobine uit Ceriax heeft de sterkste fysiologische effecten; het maakt de plant beter bestand tegen wisselende weersomstandigheden en droogte. Ook zorgt het voor een betere benutting van voedingstoffen. “Dit soort eigenschappen zie je alleen bij moeilijke omstandigheden”, vertelt Guus. “Maar ze zorgen er dan wel voor dat de plant een aantal dagen langer maximaal produceert.”
Het begint met gewasinspectie
Je kunt nog zo’n mooie middelencombinatie hebben, het effect staat of valt met het juiste toepassingstijdstip. “Veel graanfungicides zijn preventief op hun sterkst en moeten dus op tijd op het blad liggen”, weet Bergmans. “Als je te laat spuit, raak je bladoppervlak kwijt door schimmelaantasting. Dat kost productie. Maar minstens zo erg is dat je bij te laat spuiten nooit alle schimmel doodt; je houdt dus ziektedruk onder in het gewas.” Voor het beste spuittijdstip is volgens Guus maar 1 recept. “Inspecteer je gewas regelmatig en hou contact met je adviseur. Die ziet veel meer dan jij over een groter gebied.” Zeker nu er weer meer agressieve stammen van roest bekend zijn geworden.
Tekst: BASF