Timing bladvlekkenbespuiting suikerbieten luistert nauw
Gevaar snelle bladgroei onderschat
„We zien dat de praktijk de laatste jaren iets eerder is begonnen met de eerste bespuiting”, vertelt Kees. Volgens hem komt dat door de problemen met stemphylium van de afgelopen jaren. Dat heeft veel telers extra alert gemaakt. Guus Bergmans: „het rendement van een goed getimede eerste bespuiting kan wel 400 euro per hectare zijn”. Het gevaar schuilt volgens Vogelaar in een te ruim interval tussen de eerste en tweede bespuiting. „Bij de snelle bladgroei in juli heb je te maken met veel nieuw onbeschermd blad en heb je daardoor na 2, maximaal 3 weken geen bescherming meer. Vier weken wachten is dan echt te lang.” Bergmans beaamt dat. „Als je begin juli de eerste bespuiting hebt gedaan, moet je binnen juli weer terugkomen als er infectiekansen zijn gemeld.” Vogelaar beklemtoont het belang van de IRS-attenderingen. „Als er een waarschuwing van het IRS komt, is er dreiging en moet je altijd je gewas inspecteren. Abonnees van ons Suikerbietenbericht kunnen het gevaar al eerder zien aankomen.”
Schimmelbeleving moet intenser
Later in het seizoen, vanaf half augustus, mag je volgens Bergmans weer met een langere beschermingsduur rekenen. „Door de lagere temperaturen ontwikkelt de schimmel zich minder snel en wordt er doorgaans amper nieuw en dus onbeschermd blad gevormd”. Hij is goed te spreken over de ziektemodellen van Agrovision en de IRS-berichten. „Nederland loopt met deze vorm van bladvlekkenziekten attendering Europees voorop.” Overigens betekent dat niet dat de praktijk achterover kan leunen. „We zien nog te vaak dat telers denken dat het bij bladvlekkenziekten niet op een paar dagen vastzit”, stelt Vogelaar. Volgens Bergmans moet de beleving van bladvlekkenziekten in suikerbieten net zo worden als bij phytophthora in aardappelen. „Als de alarmbellen gaan, moet je meteen in actie komen.
Sterk fungiciden schema
Sinds stemphylium grootschalig opdook in 2007 voert BASF uitgebreid onderzoek uit naar schema’s die zowel deze ‘gele vlekjes’ ziekte maar ook cercospora, ramularia, roest en meeldauw effectief bestrijdt. Hieruit blijkt dat het schema waarin de 1e bespuiting wordt uitgevoerd met Retengo Plust, gevolgd door een 2e bespuiting met Opus Team de beste bescherming en de hoogste suikeropbrengst geeft.
Retengo Plust
- Optimale bescherming tegen alle bladvlekkenziekten (inclusief stemphylium)
- Vitaal gewas
- Toegelaten in suikerbiet, voederbiet en rode biet
Opus Team
- IJzersterk tegen cercospora, ramularia, roest en meeldauw
- Bij stemphylium bestrijding de 1e bespuiting uitvoeren met Retengo Plust
- Goede afwisselpartner i.v.m. resistentie management