
De nieuwe Suikerbieten Koerier is uit

Ondanks druk op de prijzen, blijven suikerbieten een aantrekkelijk gewas voor grote bietentelers. Vooral de zekerheid van de opbrengst en de geringe hoeveelheid werk tellen zwaar, blijkt uit gesprekken die we met drie 100+ telers hadden.
Niet alle suikerbieten in Nederland worden verwerkt door Suiker Unie. Er is namelijk nog een handvol bedrijven dat óók bieten verwerkt, zij het op veel kleinere schaal. Wij bezochten stroopfabriek Canisius Henssen in Schinnen. Jaarlijks verwerkt het bedrijf tussen de 9000 en 10.000 ton bieten, voornamelijk van telers uit de streek. We kregen een exclusief kijkje in de keuken.
We bezochten ook Alko Tolner uit het Drentse Grolloo die vertelt hoe hij de onkruidbestrijding aanpakt. En Emile Steins, eigenaar van het gelijknamige loonspuit-, advies- en handelsbedrijf in Hulsberg (L) die vertelt over de ziektenbestrijding.
In hoeverre wijkt het bietenonderzoek in België af van dat in Nederland? We vroegen het Barbara Manderdyck, specialist gewasbescherming bij het Koninklijk Belgisch Instituut tot Verbetering van de Biet (KBIVB).
Klik om de nieuwe Suikerbieten Koerier te bekijken (PDF).