Echte gewasbescherming begint bij de juiste bemesting
Na tientallen jaren afhankelijk te zijn geweest van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen, gaat het roer geleidelijk om. Dat dit wenselijk is, zit bij de meeste boeren en tuinders wel tussen de oren. Toegegeven, de meest schadelijke en persistente bestrijdingsmiddelen zijn al jaren geleden uitgebannen. En de nieuwste generaties bestrijdingsmiddelen voldoen terecht aan zeer strenge normen. Desondanks weten we niet wat de werkelijke lange termijneffecten zijn van de chemicaliën die onze gewassen ‘gezond’ moeten houden.
Ingenieuze systemen
Planten gedijen al ruim 450 miljoen jaar en hebben slimme overlevingsmechanismen ontwikkeld. Zoals de snelle aanmaak van afweerstoffen (o.a. salicyl- en jasmonzuur) zodra een belager zich aandient. En wederzijdse samenwerking met goedaardige micro-organismen, zoals mycorrhiza’s en bepaalde bodembacteriën. Deze vergroten het wortelbereik van planten en houden parasitaire bedreigingen op afstand, waardoor de plant gezonder blijft en beter groeit.
Andere kijk op bemesting
Zo’n rijk en gezond ecosysteem heeft, net als de plant zelf een goede verzorging nodig, inclusief een volledig aanbod van voedingsstoffen. Kunstmest levert daar slechts een fractie van, waardoor planten eigenlijk permanent ondervoed zijn. Dat komt hun weerbaarheid én het bodemleven niet ten goede.
Als we gewassen echt willen beschermen, geven we ze de natuurlijke meststoffen die vrijkomen in een gezonde bodem of in een gezond substraat dat mineralen kan bufferen. Er zijn ook voldoende levende organismen nodig om van die mineralen echte voedingsstoffen te maken. Dan kunnen planten weer gezond groeien en gezonde vruchten voortbrengen, mooie bloemen produceren en voldoende afweerstoffen maken om gezond te blijven.
Effectieve gewasbescherming begint dus met een andere kijk op bemesting. Met de juiste voeding en bodemorganismen beschermen gewassen zichzelf en wordt bestrijding bijzaak.
Groeiende kennis en ervaring
Onze kennis over de interactie tussen planten, parasitaire organismen en hun natuurlijke vijanden groeit met de dag. Dat leidt tot meer en betere producten die gewassen op natuurlijke wijze voeden, versterken en weerbaarder maken. En tot betere teeltstrategieën. De praktijk wijst uit dat daarmee zelfs betere resultaten mogelijk zijn dan met kunstmest en bestrijdingsmiddelen.
Tekst: Pius Floris