‘Aaltjesproblemen in pootgoed voorkomen met resistente groenbemesters’
Als je eerlijk bent, is onze 1 op 3 rotatie met het pootgoed natuurlijk wel erg intensief. We hebben daarom altijd al veel gebruik gemaakt van groenbemesters. Daarmee houden we het organische stof gehalte op peil en blijft de grond goed in conditie.”
Volwaardige teelt
Voor maximaal rendement benadert Sijtsma de groenbemesters als volwaardige teelt. “Dat houdt in dat we de grond na de oogst goed lostrekken, nauwkeurig en voldoende inzaaien en een startbemesting meegeven.” In totaal zaaide hij afgelopen jaar zo’n 100 hectare groenbemesters in.
Bladrammenas en mosterd
In de graanstoppel kiest Sijtsma steevast voor Doublet PLUS multiresistente bladrammenas. Het uien- en aardappelland wordt vanwege het latere zaaitijdstip ingezaaid met Saloon gele mosterd. Beide groenbemesters doorwortelen de bodem intensief en produceren een flinke hoeveelheid organische stof.
Groen de winter door
Het hoofdgewas dat volgt bepaalt hoe Sijtsma de groenbemester vervolgens bewerkt. “Voor het bodemleven houden we de bodem zoveel mogelijk bedekt in de winter. De bladrammenas voor uien ploegen we in december, de rest wordt in het voorjaar geklepeld en gewoeld, of bewerkt met een schijveneg.”
Chitwoodi voorkomen
Sijtsma kiest voor Doublet PLUS bladrammenas vanwege de krachtige bestrijding van o.a. bietencysteaaltjes en M. chitwoodi. Het schadelijke quarantaine-aaltje Chitwoodi komt veel voor op lichte gronden, maar is in opmars, ook op de zwaardere gronden. “Op onze grond hebben we nu geen problemen met schadelijke aaltjes ,maar ik zie het ook preventief. Een besmetting zou op ons bedrijf grote gevolgen hebben. Als we aantasting op deze manier kunnen voorkomen, moeten we dat zeker doen.”
Tekst: LG