Aaltjesproblemen door schimmelgebrek
Nematoden kunnen voor ernstige gewasschade zorgen maar niet alle nematoden zijn schadelijk. In Nederland leven circa 1200 soorten nematoden. Alles bij elkaar zijn ongeveer honderd soorten plant-parasitair. Maar voor de land- en tuinbouw zijn er tussen de 13 en 25 soorten soms een probleem.
In gezonde grond komen ongeveer 3,5 miljoen aaltjes van honderden soorten voor - per m² grond tot 30 cm diep. Als het er minder zijn is dat al een teken dat er iets mis is met de grond. Het grootste deel van de aaltjes of nematoden heeft namelijk een nut in de bodem. Zij eten bacteriën, schimmels en insecten (larven). In de loop van de tijd zijn er veel methoden ontwikkeld om aaltjes te “bestrijden”. Dat kan met groenbemesters maar ook met aaltjes etende aaltjes die in de grond aangegoten kunnen worden. Het zijn maatregelen die er op gericht zijn om te doden of te verdrijven. Deze maatregelen zijn over het algemeen duur en beperkt werkbaar.
Aaltjesproblemen zijn een symptoom van schimmelgebrek in de grond.
In een redelijk gezonde grond zijn talloze schimmels aanwezig. Een deel van deze schimmels vallen in de groep nematofage schimmels. Dat houdt in dat deze schimmels ook aaltjes eten. Dat kunnen ze doen met een lassosyseem (zie foto hierboven), met lijmstof of snelgroeiende schimmeldraden die direct in een aaltje groeien.
Schimmels groeien op (dood) organisch materiaal. Hout, blad, wortels, compost of mest. In al deze producten zit nooit meer dan 3% stikstof. In insecten en nematoden is het stikstofgehalte een beetje hoger; tot 4%. Daarnaast is het gehalte eiwitten in vlees hoger dan in organische stof. Daardoor vormen eiwitrijke organismen een welkome aanvulling op het menu van schimmels. Zelfs de eitjes van nematoden, de larven van de taxuskever en draadwormen worden massaal opgegeten door schimmels.
Op deze manier blijft de populatie van organismen die voor overlast zorgen altijd onder de schadedrempel voor gewassen. En daarnaast is het natuurlijk zo dat planten die alle noodzakelijke voedingsstoffen kunnen opnemen door de vorming van jasmonaten zichzelf uitstekend kunnen verdedigen tegen vraatschade door larven en aaltjes.
Een gezonde bodem is in staat om planten gezond te laten groeien. Om een gezonde bodem te krijgen is het nodig om niet meer alleen te denken aan bestrijden maar ook aan het verbeteren van de bodembiologie.
Foto A-D komt uit dit leerzame boek van Graham R. Stirling:
Op de website van Plant Health Cure kunt u alle informatie vinden over gezonde grond, en gezonde gewassen die gezonde oogsten opleveren.