"Er moet in Nederland veel meer van de hoogste kwaliteit worden geteeld"
‘Ik heb bij diverse uienbedrijven gewerkt voordat ik dit bedrijf begon. Daarmee had ik de kans om in veel keukens te kijken en te zien wat er goed en wat er minder goed gaat. Vandaaruit proberen we het elke dag weer beter te doen. In het verleden werd er nog wel eens een te lage kwaliteit voor een te hoge prijs verkocht. Daarbij gaf de handel garantie tot aan de deur. Maar ik wilde ook weten hoe mijn uien aankwamen op verre bestemmingen. Daarom begon ik al in mijn beginjaren achter mijn uien aan te reizen. En dat doe ik, en mijn medewerkers, nog steeds. Zo leer je steeds beter wat de diverse klanten in diverse landen echt nodig hebben. En dat is de essentie van ons vak. Want wij zoeken geen klant voor de ui, wij zoeken uien voor de klant! We kopen dus ook niet in op prijs, maar op wat die ene klant hebben wil.’
Een harde ui is een gezonde ui
‘Met een harde ui kun je alle kanten uit, want een harde ui is een gezonde ui. Iedereen knijpt in een ui. Nog belangrijker, bij machinale verwerking, is de huid. Heeft de ui meer huiden, dan kan hij er onderweg nog een paar verliezen zodat hij er bij aankomst nog twee overheeft. Wij doen er dan ook alles aan om de ui aan zo min mogelijk temperatuurschommelingen bloot te stellen, zodat de huid niet gaat krimpen en uitzetten, want dat scheurt hij. De temperatuur zelf is minder belangrijk. Een ui kan veel hebben, maar hoeveel weet je pas achteraf. Dus je moet de verwerking en logistiek afstemmen op de zwakste ui. Maar machinebouwers maken nog steeds apparatuur die eigenlijk te ruw omgaat met de ui. Intussen wordt het Nederlandse klimaat ongunstiger voor de ui doordat het weer extremer wordt: het is of te nat, of te warm of te droog. Bacterierot kwam vroeger nauwelijks voor, maar is nu onze grootste zorg. Alles bij elkaar maakt dit dat we sterke rassen nodig hebben.’
Uien voor de export: volop kansen voor harde rassen
De uien-markt is in beweging en door de exportkansen komt er steeds meer vraag naar harde en sterke rassen. Syngenta speelt daarop in door introductie van de Diamant Selectie: uien die op hardheid en huidvastheid uitstekend presteren.
De Diamant Selectie
Deze selectie bestaat enkel uit de hardste uien. Om dit te bepalen gebruiken wij onafhankelijk onderzoek. Elk jaar voert het UIKC in opdracht van Uireka onafhankelijk onderzoek uit. Een Syngenta uienras wordt pas toegelaten tot de Diamant Selectie als het relatieve hardheidscijfer van deze test uitkomt boven de 100. Daarnaast hebben de uienrassen ook een huidvastheidscijfer van boven de 100 gescoord.
Meer informatie over onze diamant Selectie? Klik HIER!
Voor alle vragen kunt u contact opnemen met Kees Jacobs, Sales & Technical crop Advisor by Synegnta: +31 (0)657 312 075
Tekst: Kees Jacobs
Beeld: Syngenta