De bodem als kapitaal
Door het gebruik van kunstmest en ziektebeheersingsmiddelen is de kwaliteit van de grond zo verarmd geworden dat het allang geen “echte” (goede) grond meer is. Dit resulteert in het feit dat telers niet anders kunnen dan te produceren tegen zeer hoge kosten, direct en indirect. De directe kosten zijn die van kunstmest en ziektebeheersing en de arbeid die daarmee samenhangt. De indirecte kosten zijn de maatschappelijke kosten voor waterzuivering en enorme CO2 uitstoot. Dit laatste omdat de verarmde landbouwgrond bijna geen CO2 meer kan binden waardoor deze in de atmosfeer terechtkomt. De bodem is van oorsprong het grootste CO2 opvangbassin ter wereld. Het is bekend dat de landbouw sinds de komst van kunstmest minimaal evenveel CO2 in de atmosfeer heeft gestoten als alle verbruik van fossiele brandstoffen en industriële productie samen.
Dat komt vooral door het gebruik van kunstmest zelf. Kunstmest zorgt ervoor dat een groot deel van het bodemleven verloren gaat. Door deze “verslemping” van de grond moet er meer en dieper worden geploegd om voldoende productie te houden. Daardoor gaat de humus (koolstof) steeds sneller verloren zonder dat deze weer wordt opgebouwd.
Gelukkig worden de regels over het gebruik van kunstmest en ziektebeheersingsmiddelen steeds strenger. De noodzaak voor een duurzame land- en tuinbouw begint steeds meer te leven. Als boomkweker, tuinbouwer of akkerbouwer kunt u vandaag al met simpele stappen bereiken wat over 10 jaar verplicht is.
De grond is het kostbaarste bedrijfskapitaal van elke agrariër. Daarom is het natuurlijk noodzaak dat u er zuinig op bent en er zo duurzaam mogelijk mee probeert om te gaan. En we zijn inmiddels allemaal wel zo ver dat we weten dat een goede oogst niet alleen voortkomt uit een zak mestkorrels. Voor een betere oogst kunt u geen betere investering doen dan in het versterken van uw bodem. De bodem is ten slotte toch de basis voor al het leven op aarde.
In dit artikel is een introductie gegeven in het belang van een goede bodem en de noodzaak voor het investeren hierin. In een volgend artikel zullen wij dieper ingaan op bodemverbeteraars en plantversterkers die daadwerkelijk een investering zullen zijn voor de lange termijn van uw bodem. Des te beter de bodem, des te beter uw gewas zal zijn. En een beter gewas leidt uiteraard tot een betere oogst.
Kijk voor meer informatie over bodembiologie en bodemversterking op www.phc.eu
Tekst: Pius Floris