Bodemverbeteraars en plantversterkers
Bodemverbeteraars
Er zijn vele verschillende soorten bodemverbeteraars. Om een goede keuze te maken voor uw grond is het belangrijk om te weten wat het percentage stabiele humus is in het product. De meest algemeen bekende bodemverbeteraar is compost. Maar compost is er in zoveel soorten en vormen dat het niet eenvoudig is om goede van slechte compost te onderscheiden. De hoeveelheid stabiele humus in de compost is bepalend voor de kwaliteit. Humus is de fractie die overblijft na volledige vertering van organische stof. Het heeft geen zuurstof meer nodig en is voor bodembacteriën direct opneembaar. Humus is dus iets anders dan wat donkere compost of een strooisellaag in het bos, dat vaak geen humus bevat.
De bodem kan ook verbeterd worden door specifieke bacteriën. Planten hebben bacteriën nodig om te kunnen groeien. Veel bacteriesoorten kunnen iets doen voor een plant maar slechts weinig soorten zijn echte specialisten die voor de plant iets speciaals betekenen. In compost zitten weinig of geen zogeheten rhizobacteriën, die normaliter rond de wortels van de plant leven. Plantenwortels doen niets met organische stof, dus ook niet met compost. Compost is voedsel voor het bodemleven. Op een gezonde grond is dezelfde compost veel effectiever dan op een slechte grond. Dat komt omdat de slechte grond weinig effectief leven bevat. Dat kun je dan wel voeden maar het effect zal jaren op zich laten wachten. Dan is het beter om de bodem te verbeteren met echte humus in combinatie met nuttige bacteriën, zodat zeker is dat de juiste biologie voor gezonde plantengroei wordt gecreëerd.
Plantversterkers
Plantversterkers zijn middelen die een plant aanzetten tot het aanmaken van planteigen afweer tegen ziekten en insectenaantastingen zonder een bestrijdende (afdodende) werking te hebben. Planten hebben een aantal eiwitten nodig om gezond te kunnen groeien. Deze worden gemaakt uit aminozuren die voortkomen uit fotosynthese. Door onze manier van bemesten en de samenstelling van het groeimedium is het soms niet mogelijk voor de plant om voldoende van de juiste eiwitten aan te maken. Dat leidt tot problemen waar de natuur wel raad mee weet. Elke plantenziekte op aarde wordt veroorzaakt door een organisme. Alle organismen hebben gemeen dat zij de “wil” hebben om te overleven waardoor ze voedsel nodig hebben. Voor veel plantenziekten zijn zwakke planten de ideale voedselbron. Ook plantenziekten en afbrekende organismen zijn nodige elementen voor de aarde. Stel je eens voor dat blad niet zou verteren en hout niet zou verrotten!
Als plantenziekten zwakke planten opvreten is het slimmer en goedkoper om de planten sterker te maken. Planten die moeten groeien met de 12 tot 16 mineralen die ze verkrijgen uit kunstmest kunnen zich niet genoeg verdedigen tegen aantastingen, wat overigens wetenschappelijk is bewezen. In de natuur neemt een plant minimaal 32 mineralen op. Daarom hebben plantversterkers in een kwekerij omgeving een grote toegevoegde waarde. Plantversterkers moeten eigenlijk altijd worden geleverd in de vorm van eiwitten of aminozuren en vitaminen. Er worden vele soorten producten als plantversterkers op de markt gebracht terwijl ze die naam niet waarmaken. Het gevaar is om planten die lijden aan ondervoeding te bespuiten met als gevolg dat ze nog slechter gaan groeien. Plantversterkers zorgen er nou juist voor dat een plant daadwerkelijk sterker wordt en blijft. Alleen is het niet mogelijk om alles wat niet door de wortels kan worden opgenomen via het blad bij te geven. Daarom spelen ook de wortels een grote rol in het geheel.
Wortels
Het proces van opname via de wortels duurt ongeveer 3 weken. Daarna zijn er andere processen die gaan spelen. Maar als een plant alleen kunstmest krijgt komen deze processen nooit op gang en worden de opnameworteltjes elke drie weken vervangen. De overgang tussen grond en wortels bestaat altijd uit organismen. Dat maakt het interessant om deze bodembiologie goed te laten werken voor een gezonde plant. Rond de wortels van planten horen allerlei organismen te zitten die helpen bij het vrijmaken, transporteren en omzetten van mineralen zodat de wortels deze kunnen opnemen. Daarbij spelen vele soorten organismen een rol. Rhizobacteriën bijvoorbeeld die direct rond de wortels groeien spelen hierbij een belangrijke rol. Deze bacteriën helpen ook mycorrhiza’s bij hun ontwikkeling rond en in de wortels van planten. Voor meer informatie over mycorrhiza verwijzen we u hier graag door naar het artikel “Wat maakt grond geweldig?”:
In de natuur wordt een opnamewortel direct vergezeld van rhizobacteriën en kan in korte tijd langs een mycorrhiza-spore groeien waardoor deze kan kiemen en met de wortel kan vergroeien. Als dat niet gebeurt, dan sterft de opnamewortel af en wordt er weer een nieuwe gevormd. Als een wortel gekoloniseerd raakt, dan kan deze ineens veel meer opnemen (gemiddeld 700% meer!) en kan water en mineralen via de onzichtbaar dunne schimmeldraden uit de kleinste poriën worden gezogen, waar wortels zelf echt niet bij kunnen.
Daarom is het toepassen van mycorrhiza’s in teelten juist een goed idee dat geld, tijd en veel zorgen bespaart. Let er dan wel op dat de sporen (dit zijn de zaden) van mycorrhiza’s worden geleverd. Deze kunnen jarenlang worden bewaard en worden gebruikt als ze nodig zijn.
Tips
Hier zullen kort wat tips volgen waar u als kweker op kunt letten bij de aanschaf van bodemverbeteraars en mycorrhiza.
Let bij bodemverbeteraars op:
• De hoeveelheid aanwezige organismen
• Of er beschreven staat wat deze organismen voor de plant betekenen
• Het percentage aanwezige humus
Let bij plantversterkers op:
• Samenstelling van het product
• Aanwezigheid van eiwitten (aminozuren) en vitaminen
Maak duidelijke afspraken over de termijn waarop resultaat werkelijk zichtbaar en meetbaar moet zijn. Bodemverbetering is een proces dat soms jaren kan duren, afhankelijk van de kwaliteit van de grond. Kunstmest daarentegen werkt direct maar vernield de bodem en langzaam maar zeker ook de bodemstructuur. Biologie duurt langer maar is beter voor de kweker en uiteindelijk goedkoper. Kies voor de lange termijn en ga voor duurzaamheid!
Meer informatie over bodemverbeteraars en plantversterkers vindt u hier.
Tekst: Pius Floris