'Groenbemesters voor aaltjespreventie'
Zijn grond varieert van 12 tot 30 procent afslibbaar. “Op zich dus aaltjesgevoelige grond”, geeft Tonis aan. Hij heeft zich goed verdiept in de materie. “Uit onze bodemmonsters blijken geen grote aaltjesproblemen, maar er zitten bijvoorbeeld wel wat chitwoodi-aaltjes. We moeten dus zorgen dat we die goed onder controle houden en vermeerdering voorkomen.”
Multiresistente bladrammenas
De groenbemesterkeuze valt daarbij op multiresistente bladrammenas. “We zaaien al zeker 20 jaar bladrammenas. Voor de aardappelen en suikerbieten komt bladrammenas Doublet PLUS, omdat die naast bietencysteaaltjes ook goed werkt tegen M. chitwoodi en tabaksratelvirus. Daarnaast bewortelt hij de grond heel mooi en intensief.”
Bij de graanoogst wordt het stro verhakseld, vervolgens komt er drijfmest op en zaait Tonis de bladrammenas in. In het najaar wordt hij op de zwaardere percelen geklepeld en ondergeploegd, de lichtere grond gaat groen de winter door. “Op deze manier houden we onze grond in conditie en voorkomen we problemen met schadelijke aaltjes.”
Bekijk hier alle aanbevolen groenbemesters voor 2018 >>
Tekst: LG