Tips voor maximaal rendement uit groenbemesters
De groenbemesterkeuze is er de laatste jaren niet gemakkelijker op geworden, nu het aanbod gewassen en mengsels enorm is gegroeid. Zorg dat je weet wat er leeft in je bodem en stem je groenbemesters daarop af, in combinatie met je grondsoort en teeltrotatie.
Zo kies je aan de hand van een primair teeltdoel: dat is vooral schadelijke aaltjes beheersen of vooral organische stof aanvoeren.
Groenbemester als aaltjesbestrijder
Gewasschade door schadelijke aaltjes is een groeiend probleem. Een resistente groenbemester stopt de opbouw van de populatie en kan deze zo fors verkleinen. Stem in het geval van schadelijke aaltjes op het perceel de groenbemester af op de aaltjes die je wilt bestrijden.
Bekijk de aaltjeseffecten per groenbemester hier >>
Pas op met groenbemestermengsels: die kunnen populaties schadelijke aaltjes fors vermeerderen, omdat die vaak één of meerdere waardplanten bevatten. Onderzoeken tonen aan, dat al bij 1 waardplant in een mengsel de populatie sterk groeit.
Groenbemester voor organische stof
Natuurlijk leveren aaltjesbestrijdende groenbemesters ook de nodige organische stof. Maar als schadelijke aaltjes geen rol spelen op een perceel, wordt de keuze ruimer. Groenbemestermengsel LG ORGAMAX is speciaal hiervoor samengesteld: maximale organische stof tegen lage zaaizaadkosten.
Lees hier meer over LG ORGAMAX >>
Bodembewerking en inzaai
Zorg dat de groenbemesters vlot kunnen opstarten: een goed zaaibed, de geadviseerde zaaizaadhoeveelheid en nodige N-bemesting dragen hieraan bij. Werk de bodem voldoende los zodat de groenbemester goed kan wortelen.
Bekijk hier alle aanbevolen groenbemesters voor 2018 >>
Tekst: Limagrain