Column: Lokaal of globaal voedsel produceren?

Tja, je kunt je afvragen of dat de beste manier is van eten naar de mensen brengen. Over dertig jaar blijkt misschien dat ergens anders op de wereld de vraag naar eten zo groot is dat het voor Europa moeilijk is om er aan te komen. De voedselzekerheid is dan in het geding.
Dan hebben we hier een tekort. Of ineens horen we dat het eten dat we naar Europa halen nadelen voor het milieu heeft, omdat het te veel water kost, of daar verzouting of ontbossing met zich meebrengt. Of dat het meer CO2 kost dan het hier te produceren.
Dus ineens is er de vraag aan de onderzoekers om te kijken of het niet beter is om het in Europa te produceren dan het via Rotterdam binnen te halen. Onderzoek zal uitwijzen of import meer belastend is voor de omgeving en mensen dan lokale productie.
Wageningen is er klaar voor.
Anton Haverkort is professor aan de Universiteit van Pretoria Zuid Afrika en onderzoeker bij PRI-Agro Wageningen Universiteit.
Tekst: Anton Haverkort