Column: Zomaar een week weg
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/01/35/064/7ad1bd751.-detail.jpg)
Laatste onkruiden doodspuiten, soms pleksgewijs, soms volvelds. Bieten schoffelen met opzetstukken en een beetje snelheid. Zo vliegt er ook wat grond tussen de planten. Een lichte vorm van aanaarden. Preventief schimmels spuiten in graan en aardappelen. Slootkanten klepelen, een hoekje bijwerken. Een laatste inspectie over de gewassen, schuurdeuren dicht, nog één keer achterom kijken, klaar.
Fietsen achterop de auto. Naar Harlingen, op de boot naar Oerol. Hondenweer onderweg: regen en storm. Maar boeren zijn niet van suiker, dat produceren we alleen maar. De Oerol leuze “de wind voert het woord” is letterlijk van toepassing. Als we van de boot stappen, waaien ons de ribben bijna uit het lijf.
Eerst maar eens een pilsje op een terras. Wat reclame maken als brouwgerstteler is nooit weg. Even ontspannen. Dat gaat goed. Er begint net een gemengd zangkoor met straattheater. Het komt nooit meer goed! Niet met Nederland, niet met voetballen, met de euro en Europa niet. Niet met hun mannen die zwaar griep hebben en op de achtergrond met een lepel levertraan in de mond nog wat piepend mee staan te neuriën. Het komt nooooiit meer goed.
Prachtig theater op locatie. Gebruik makend van alles wat er op zo'n eiland is. Duinen, zee, strand, wad, manege. Jonge muzikanten deels nog op het conservatorium. Geweldig creatief en variabel. Spelend onder een stuk dekzeil in het bos.
Een boerendochter vertelt over haar vader die altijd zei: We hebben goede buren aan die Oerolgangers. Ze blijven maar 10 dagen. De dochter zit nu in de maatschap en biedt voor het eerst ruimte op hun boerderij met Boerolwinkel. Een hoorspel in hun loopstal. De ondergang van “De vliegende Hollander”.
Wij als publiek moeten de achtergrond geluiden maken. Donder en bliksem, het gekraak van het houten schip, het breken van de mast, het geruis van de branding, enzovoort. Kunst over het hele eiland. Teksten als: mensen roepen het platteland. Het platteland antwoordt: blijf weg.
Op de dijk langs het wad wordt een nieuw streekeigen product gepresenteerd: zeebier. Gegist op basis van zout water en gebrouwen van gerst en tarwe. €25 voor 2 flessen. Een kleine berekening brengt ons op 10.000 flessen per hectare.
Een mooie week Oerol op Terschelling. Vol cultuur en ontspanning. Een geweldige reclame voor het platteland.
Zomaar een week weg van de boerderij. De gewassen zijn geweldig gegroeid. Alles staat er prachtig bij.
Henk Nienhuis