Column: Bieten op vakantie

Op vakantie in Frankrijk leg ik uit dat de bieten daar een minder groot bladapparaat moeten hebben om het goed te doen in een iets warmer klimaat. Anders gaan ze eerder slapen en zijn ze minder productief. Dat gaat straks vast ook spelen in een veranderend klimaat in Nederland.
Structuurplekken en aaltjes zijn ook altijd een dankbaar gesprekspunt met mijn achtergrond in bodemverdichting. Ik grijp soms terug op ‘een ongeluk komt nooit alleen’ van mijn leermeester professor Kuipers. Zeker als we een vertakte biet met de cysten op de wortels in de hand hebben of bij rhizoctonia in een bietenperceel met voorvrucht mais.
Beheersing van onkruid en van bladschimmels zijn eveneens dankbare onderwerpen bij het passeren van bietenpercelen. Soms heb ik geen goed antwoord, zoals bij de vraag ‘waarom staan hier nog schieters?’ Mijn laatste antwoord ‘het is net de huidige politiek: onvoldoende aandacht voor de langere termijn’ geeft me helaas geen goed gevoel.
Bij uitzondering kan ik vanaf de fiets niet zien wat er onder het onkruid staat. ‘Geen bieten’ klinkt het opgelucht na het afstappen. De verschillen in ‘schoonheid’ en onkruidbezetting vallen steeds op. En ook dat in elke regio bietentelers zijn die een 10 verdienen voor de onkruidbeheersing en bladschimmelbestrijding.
Dat brengt ons op voorlichting en gebruik van de informatie die het IRS levert en vervolgens op de rol van de adviseurs op het boerenerf en ‘wat als de adviseur met vakantie is?’ Ik leg uit dat we telers en adviseurs dezelfde informatie geven, zodat ze de adviezen kunnen checken. Verder organiseren we speciale bijeenkomsten om voorlichters de nieuwste informatie te geven en zijn we voor hen goed toegankelijk als onafhankelijke vraagbaak.
Al pratende eindigen we bij de vraag hoe we zelf omgaan met adviseurs. Zelf blijken we zeer kritisch te zijn op de informatie en adviezen van ‘verkopers’ en adviseurs die ervan moeten bestaan. Wij eisen meerwaarde van hen. Doet u dat ook bij de adviseurs op uw erf?
Frans Tijink, directeur IRS
Tekst: Frans Tijink