Column: Graan en voedsel

Mag ook wel, want ook boeren moeten iets verdienen aan de graanteelt. Toch maken sommigen daar bezwaar tegen. Ons Dagblad van het Noorden komt op dit punt de laatste tijd zelfs boeronvriendelijk over. Koppen als: “Hoge prijzen voor de boer jaagt consument op kosten”. “Subsidie slurpende landbouw gaat ten koste van natuurontwikkeling”. Met “Voedsel gaat flink duurder worden”, wordt het Produktschap Akkerbouw geciteerd.
Jarenlang hebben we overschotten geproduceerd. Met prijsondersteuning leden we soms nog verlies. Op zand en Veenkoloniën met zijn vele marktordeningsgewassen was ons inkomen afhankelijk van politieke grillen. Het geldverslindende landbouwbeleid moest op de schop. Boeren moeten maar eens op eigen benen leren staan. Het Ministerie van Landbouw onder Economische Zaken. Van mooie landbouwgrond werd met kranen en bulldozers nieuwe natuur gemaakt. Landbouwgewassen verdwijnen in de biovergister voor groene stroom.
Er wordt steeds meer gesproken over voedselschaarste. De wereldbevolking neemt toe, het protest komt op gang. Ethisch niet meer gepast en ook de koopkracht onder de wereldbevolking neemt toe. Van een overschotsituatie zijn we gekomen in een ontwikkeling van afnemende voorraden.
Het komt goed met boeren, vooral in de akkerbouw. Bij ons lijken graan, suiker en zetmeel gezien de huidige stand van de gewassen hoge opbrengsten te geven. Het moet allemaal nog even gebeuren, maar we zijn optimistisch in ons gebied.
Henk Nienhuis