Column: Vakmanschap

Techniek
Uiteraard beheerst hij de techniek en is hij steeds rustig en toch hardwerkend bezig. Het meest raakt me hoe hij, ook na een verloren topwedstijd, met respect spreekt over zijn tegenstander. Daaraan herken ik de toppers in vakwerk: het gaat om jezelf steeds te overtreffen en niet om te winnen. Dan kun je langjarig en veel genieten van je vak.
Machinist op bietenrooier
Ook in de bietenteelt herken je de echte vakman. Een mooi voorbeeld is de machinist op de bietenrooier. Ik heb al vaker geschreven dat hij een wereld van verschil maakt in rooikwaliteit. Een vakman ziet al voor aankomst bij het perceel dat de spuitsporen overdwars liggen en extra aandacht vergen bij het koppen. Of hij merkt na een klein stukje rooien dat de oogst van de voorvrucht vorig jaar moeizaam is verlopen.
Hij moet daarom vandaag flink aan de bak om toch goed rooiwerk te leveren. De echte machinist heeft ook geen rust voordat hij het laatste lek gevonden heeft waar af en toe een biet ontsnapt uit de rooier. Ik geniet ervan om een vakman bezig te zien.
Leren van een vakman
Het is niet alleen plezierig om met een vakman te praten, maar ook leerzaam. Een echte vakman geeft ook advies om een volgende keer nog beter te presteren. Aanpassingen in de hoofdgrondbewerking, zaaibedbereiding en het zaaien kunnen enorm helpen om volgend jaar nog beter rooien mogelijk te maken. Ga daarover in gesprek en grijp de kansen om het samen een volgende keer nog beter te doen. Dan wordt het samen genieten van vakwerk.
Frans Tijink, directeur IRS
Tekst: Frans Tijink