Column: Louise O. Fresco
Hamburgers in het paradijs. De tijd dat Eva Adam met een appel kon verleiden ligt ver achter ons. Tegenwoordig wil de man vlees op z'n bord. De Eva's weten dat de liefde van de man door de maag gaat. Vegetarisch is tegen de schepping van ons gebit. We hebben namelijk knobbelkiezen gekregen en zijn daarom alleseters.
Louise O. Fresco komt uit een elitair gezin. Zou je denken aan vegetarisch of biologisch. Aan grondstoffenschaarste en klimaatvervuiling. Ze beweert dat er voor biologische landbouw zes keer zoveel landbouwgrond nodig is en dus onverantwoord. We moeten eraan werken om de huidige wereldbevolking verantwoord te voeden.
Ook de bewering dat biologisch voedsel veiliger en gezonder is, is nooit wetenschappelijk bewezen. Met wetenschap en kennis en wetgeving worden fabrieken steeds schoner. Een zorg is dat een steeds kleiner aantal mensen boer wordt en dat daadwerkelijk voedsel produceren afneemt. Gevolg: grootschalige landbouw.
Een groter aantal mensen weet niet meer wat hij eet en hoe het wordt gemaakt. Een uitgebreide etikettering op flessen en pakken werkt nauwelijks. Na het werk even snel boodschappen doen, functioneel in één winkel. De kerstdagen naderen en met Louise Fresco zeg ik: Gebruik je verstand, maar geniet ook vooral van het diner met kalkoen, kip of wild.
Mijn vrouw Albertje kookt een degelijk rundvlees stoofpotje met kerst, volgens grootmoeders recept.
Henk Nienhuis