Column: Wintervoorjaar
Hier en daar wordt wat kunstmest gestrooid of met de driepoot een natte plek losgetrokken. Het uitrijden van drijfmest ligt volkomen stil. 's Nachts 5 graden vorst, overdag pas in de middag een beetje dooi. Loonwerkers vragen hun personeel of ze nog wat vakantie willen nemen en straks dag en nacht werken.
De schrale noordoosten wind waait stevig. Hier en daar stuift het zelfs. Iets wat vroeger een probleem was in de Veenkoloniën. Nu doen we er veel aan met groenbemesters en laten aardappelpercelen zoveel mogelijk onbewerkt liggen. Loofresten bedekken de grond en achtergebleven knollen vriezen kapot. Ook goed om vermeerdering van cysten tegen te gaan.
Boeren worden niet zo gauw meer zenuwachtig, de handel wel. Die vreest een lagere opbrengst, omdat de zomergranen later de grond in gaan. De prijzen stijgen alweer wat.
Ook landbouwvoorlichting komt steevast in het voorjaar met percentages opbrengstdaling voor elke dag dat we later poten of zaaien. Het groeiseizoen wordt korter, is de onderbouwing. Ik heb hen weleens paniekzaaierij verweten als de grond in het voorjaar nog even kletsnat regende.
In het verleden zijn we weleens door natte plekken gemodderd. Dat doen we niet meer. We hebben maar één oogst per jaar, de start moet goed zijn.
Als we werken, doen we het goed. Laat de graanprijzen nog maar rustig een tijdje oplopen.
Henk Nienhuis