Column: De hel van het Noorden
Veel grond net zaaiklaar gemaakt. De bewerkte grond droogde geweldig uit, geen grondbedekking meer.
De schade in het Noorden bestaat uit ver over de 500 hectare bieten overzaaien, zelfs op de noordelijke kleigronden. Ook percelen graan die net boven kwamen, schuurden kapot. Verder nog verstoven meststoffen, kalk en compost.
Zelf verspoot ik op stuifgevoelige plekken goed gemixte koeienmest. Goed gemixt gaat dat als pannenkoeken op de grond liggen, uiterst functioneel en effectief. Met enkele tanken mest beschermde ik de hele boerderij.
Het mocht niet meer, mest moest ondergewerkt worden. Persoonlijk heb ik me er nog voor ingezet, met de NAV als ruggensteun, om deze methode weer terug te krijgen. De met mesttaken toebedeelde ambtenaren wilden wel, maar kwamen bij de minister niet verder dan toepassing nadat alle andere mogelijkheden mislukt waren. Totaal onpraktisch, maar we hadden iets.
De vakbladen berichtten dat koemest bij deze calamiteit ingezet mocht worden. Mits ook eenzelfde hoeveelheid water binnen 20 seconden verspoten werd. In heel Nederland zijn maar liefst twee machines beschikbaar. Niks dus.
Maar wij deden het met twee giertanken, één met mest, één met water. Tijdens de werkzaamheden kregen we ook nog wat regen. We voldeden eens een keer helemaal aan de wet dacht ik, want ik deed ook nog een melding vooraf.
Na het weekend belde een ambtenaar van de Keuringsdienst van Waren. Hij had nog een enkel vraagje. Hij was maandagmorgen meteen in zijn dienstauto gesprongen en constateerde tot zijn verbazing dat het werk al uitgevoerd was. Zat daar wel 24 uur tussen? Maar door de hele gammele berichtgeving in de vakbladen keurde hij het goed.
Hij vertelde dat een groep ambtelijk betrokkenen er nog steeds op aan het studeren was. Kijk, dat schiet op. Geen toestemming, geen richtlijn, geen wet, terwijl boeren onmiddellijk maatregelen moesten treffen. Er ontstonden levensgevaarlijke verkeerssituaties. Buurvrouwen zochten boeren, omdat ze het zand in kasten en wc's hadden liggen. Naast schade aan ons gewas staat ook ons boerenimago op het spel.
Den Haag luister: formulieren moeten niet belangrijker worden dan calamiteitenbestrijding. Onder dit soort uitzonderlijke omstandigheden moet de praktijk onmiddellijk zelf maatregelen kunnen treffen.
Ik ben bang dat de schade nog aanzienlijk gaat oplopen. Het goede resultaat van het afgelopen jaar kunnen we in de akkerbouw weleens hard nodig zijn.
Henk Nienhuis