Column: Tientallen miljoenen meer van de bietenpercelen?

Zulke bedragen willen we wel elk jaar extra voor de bietenteelt. Dan niet als sigaar uit eigen doos, maar eerlijk verdiend op de akkers. Tijdens onze jaarlijkse Suikerbieteninformatiedagen zal ik uitleggen dat dit ook kan met de titel ‘Klaar voor 2017 en daarna?’.
Na de hervorming van de suikermarktordening in 2006 kwamen we met het motto ‘3 x 15’. In 2015 een gemiddelde suikeropbrengst in Nederland van 15 ton per hectare bij variabele kosten van 15 euro per ton bieten. Mijn complimenten aan de bietentelers voor de snelle toename van de suikeropbrengsten in de laatste jaren. De praktijk heeft forse stappen gemaakt richting het motto.
‘Wat komt daarna?’ hoor ik geregeld met vaak de verwachting van een suikeropbrengst van meer dan 20 ton per hectare. Op perceelniveau kan dat zeker, maar gemiddeld voor geheel Nederland is dat nog ver weg.
Als we onze bieten en grond nog beter gezond houden, komt een gemiddelde suikeropbrengst van boven 16 ton per hectare in beeld. Dat kun je ook uitdrukken als 18 90: een suikergehalte van 18 procent en een wortelopbrengst van 90 ton per hectare en dit als gemiddelde voor het gehele bietenareaal in Nederland. Is echt haalbaar met de beschikbare middelen en rassen van nu!
Vergeleken met de huidige opbrengsten levert dat jaarlijks tientallen miljoenen extra op! Per hectare al snel 500 euro extra door een hogere wortelopbrengst. En daarbovenop nog zo’n 380 euro extra per hectare door hogere gehalten. Gaan we samen voor die kansen?
Frans Tijink, directeur IRS
Tekst: Frans Tijink