Column: MasterChef?

Wees op alles voorbereid, zoals een tegenvallende bodemstructuur door het ontbreken van vorst. Of het supersnel bovenkomen van de bieten bij de ongekend hoge temperaturen van nu. Voor dat je het weet, tref je de jonge bietjes met ‘afbranden’.
Leer om te focussen in een omgeving vol onrust. Soms lijkt alles tegelijk te komen, zowel in het voorjaar als bij de oogst. Juist dan telt de kunst van met rust in je hoofd hard werken.
Samenwerken met anderen kan helpen. Deelnemers die zich gedragen als een hark, komen meestal niet ver, ondanks al hun talenten. Je kunt leren van ongeveer iedereen die je ontmoet. Zie in kritiek, hoe verschillend ook geuit, de les die erin zit. Het kan ook de les zijn die je trok uit toch te laat spuiten tegen bladschimmels in een vorig jaar. Of dat de buurman wees op muizenvraat in je bieten.
MasterChef-deelnemers met een goed uitgevoerde eenvoudige aanpak komen ver. De kracht van eenvoud werkt ook in de bietenteelt. Het zit juist in de kwaliteit en timing van de uitvoering, zoals het zaad exact op de juiste plek leggen en het goed waarnemen om bladschimmels te bestrijden bij het eerste vlekje.
Probeer gerust iets nieuws. Waar zouden we zijn als we niet aan de slag gegaan waren met de bladschimmelbestrijding, resistente rassen en lage doseringen bij de onkruidbeheersing? Er liggen vast meer kansen in precisielandbouw en minimale grondbewerking dan we nu zien.
Vergeet niet te genieten van het resultaat. Kijkt u ook uit naar de mooie groene gloed op de akker van de net opkomende bieten?
Frans Tijink, directeur IRS
Tekst: Frans Tijink