Column: Averechtse wetgeving voor groenbemesters
Die graanopslag is gemakkelijk te vernietigen met 1/3 litertje grassenmiddel, zoals we dat ook mogen gebruiken in onze aardappelen en suikerbieten. Maar dat mag niet, want het heeft geen toelating voor groenbemesters. Van dat duur aangekochte multiresistente zaad komt niks terecht. We vermeerderen eerder alen dan dat we ze afbreken.
Onze groenbemesters moeten verplicht een mengsel zijn. Die bijgemengde zaadjes worden geen multiresistente planten. Integendeel; zij vormen weer een bron voor vermeerdering van schadelijke aaltjes en doen in één klap het resultaat van onze cysten afbrekende groenbemesters teniet. Wij als boeren willen wel natuurlijk bestrijden, maar wetgevend Den Haag dus niet.
We zouden dat opslag-graan natuurlijk even moeten laten opkomen en dan doodspuiten met Roundup. Maar we worden opgejaagd door een verplichte zaaidatum van 1 september. Vóór die tijd moet ook nog even het stro droog in het pak en als het kan wat drijfmest voor de nodige stikstofvoorziening. Maar wet is wet en zo heb ik weleens groenbemesters zien inzaaien onder totaal ongeschikte omstandigheden.
Helemaal ideaal zou zijn als we voor de winter die groenbemesters konden onderwerken. Dat mag op onze lichte grond echter niet voor 1 december (op klei grond mag dat een maand eerder). Maar tegen die tijd is het vaak veel te nat om nog op onze grond te werken. Het zou mooi zijn als we die groenbemesters nog even konden inwerken. De vertering en vergassing in de grond zou op gang komen. Biofumigatie heet dat. Dat zou nog een extra aaltjesbestrijding zonder chemische middelen opleveren.
Wat voor onpraktische onverlaten hebben al die tegenwerkende maatregelen toch bedacht, ingediend en in wetgeving omgezet. Dit werkt allemaal averechts. Vraag nu toch eens praktische boeren naar de beste manier van groenbemesters verbouwen.
Henk Nienhuis