Column: Glyfosaat of Roundup
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/01/35/749/746d61860.-detail.jpg)
Burgers hebben er geen verstand van: ze hebben geen diploma en zijn niet gecertificeerd. Ze gebruiken het middel ondeskundig. De dosering is veel te hoog in die kleine rugspuitjes en ze kunnen ook het geduld niet opbrengen om te realiseren dat het middel een paar weken nodig heeft om het onkruid te verdelgen. Vaak hebben ze de juiste apparatuur niet en wordt het middel met een gieter “verspoten”. En wat er over blijft, wordt in de wasbak omgespoeld.
Maar als het om bestrijdingsmiddelen gaat, wordt de landbouw er meteen bij betrokken en wordt het direct gif genoemd. Milieudefensie wil een totaalverbod. De motivatie is dat alleen dan nieuwe middelen worden ontwikkeld. Er wordt niet bij verteld of bedacht dat die nieuwe middelen meteen peperduur zijn, omdat de toelating jaren in beslag neemt.
Laten we eens beginnen met de stap dat chemische gewasbeschermingsmiddelen alleen toegediend mogen worden door gecertificeerde en vakbekwame mensen. Ook landbouw en dierhouderij moeten middelen met beleid en inzicht en met mate inzetten. Boeren die in het voorjaar even een paar dagen “rounduppen” moeten nadenken. Hoeveel en welke middelen willen we graag houden.
De chemische industrieën zijn lang geen heilige boontjes. Het gaat daar heel duidelijk gewoon om een verdienmodel. Ook daar zou meer interne kennis gebruikt moeten worden voor behoud van mens, dier en milieu.
Voor 1 juli moet er dus een uitspraak komen en anders is het gebeurd met Roundup binnen Europa. Nederland lijkt zich uit te spreken voor gebruik met beperking.
Henk Nienhuis