Column: Tarra van gewassen bieten
Hij leverde 7 vrachten vers gerooide bieten af. Eén vracht had hij laten wassen, die ging rechtstreeks door naar Groningen. De gewassen vracht kreeg 8 procent tarra en de 6 anderen gemiddeld 6,5 procent. Hoe kan dit?
Het antwoord kwam niet, behalve dat dit nooit kon kloppen. De realiteit van dit gebeuren drong vertraagd tot me door. Toen ik in de suikercommissie van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond zat deden we een dergelijke constatering ook als eens. Toen was het zo dat in het tarreerlokaal de bieten van de lichte grond net zo lang schoon gespoten en in wastrommels met licht raspende borsteltjes draaiden, als de bieten van de zware grond. De bieten van onze zand- en veenkoloniën en van alle zandgronden in Nederland waren dan allang schoon. Er kwamen stukjes biet bij de tarra. Denk maar even na. Opbrengst bieten naar beneden en tarra omhoog. Geldend dus voor alle lichte gronden in ons land.
Na onderzoek bij de suikerfabriek is dat systeem veranderd. Nu hebben we een vaste koptarra van 3 procent van de bruto bieten en worden de bieten in het waslokaal in Dinteloord gereinigd in 60, 75 en 90 seconden. Er is een controleur bij die persoonlijk in kan grijpen in het automatisch proces. Het zal toch nog niet steeds zo zijn dat op de lichte gronden onze netto-bieten tarra worden en daarna ons tarra-percentage omhoog gaat. Minder netto-bietenopbrengst en meer tarra dus.