Column: Brand
De trekker loopt in het voorjaar nog enkele weken voor de sproeimachine, maar moest nodig gerepareerd worden. We spoten hem grondig schoon, lieten hem nog een kwartiertje lopen en opdrogen en zetten hem alvast in de werkplaats. Met de gedachte: als het een dag regent kunnen we gaan sleutelen. Het was vijf uur, we schoven de deuren dicht en dronken een pilsje. Die hadden we bijna half op, toen we een knal hoorden in de werkplaats. Een gitzwarte rook en een vreselijk sterke kunststof brandlucht in de werkplaats. Het was duidelijk: meteen 112 bellen.
Mijn vrouw Albertje belde 112: brand in de boerderij, brandende trekker in de werkplaats, geen mensen, honden, katten of vee binnen. Meteen viel het besluit twee brandweerkorpsen op te roepen. Toen werd er doorgevraagd naar wat meer details: veel gereedschap, gasflessen, snijbranders en een magazijn vol onderdelen en gereedschap. Er is een brandmuur en er is bluswater, we wonen aan het Oranjekanaal.
Tussen de 112-melding en de brandweer ter plaatse zaten ongeveer 8 minuten. Ze konden nog net naar binnen en de commandant gaf twee mensen de opdracht met zuurstof en water het pand te betreden. De brand kon van twee kanten worden bestreden, vanwege een baanderdeur achter en een zijdeur voor in de schuur/ werkplaats.
Binnen de kortste keren hadden ze de trekker uit. Daarboven brak het vuur ook net door het dak. Beide korpsen begonnen het dak nat te spuiten, zowel binnen als buiten. Meteen ook een inspectie door de hele boerderij, ook de woning. De beide commandanten vroegen me regelmatig hoe de inrichting was, zolders, gevaarlijke apparatuur, gasflessen enz. Ook waar de kanalen van onze heteluchtverwarming zich bevonden.
Ik vond dat al vrij snel de brand onder controle was. Hier en daar fakkelde nog een panlat op, maar al na 36 minuten werd het sein ‘brand meester’ gegeven. Toen ik eens rondkeek, zag ik al het blusmateriaal dat aanwezig was en politieauto’s die de toegang afgrendelden. De toegang tot de boerderij hielden ze potdicht. Meteen ‘s avonds kwam er nog een zogenaamde “salvagecoördinator” langs, voor snelle hulp na brand. Hij regelde direct de noodzakelijke dingen, er werd weer stroom en verwarming in het woongedeelte aangebracht en geregeld dat er de volgende dag een intermediair van de verzekering kwam.
Toen we de brand hadden ontdekt en 112 was gebeld, pakte Hans, goed thuis op het bedrijf, meteen een poederblusser, ikzelf ook. Maar dat had geen zin, merkten we al snel. We schoven onmiddellijk alle deuren potdicht; zuurstof afsluiten wordt ons altijd geleerd. Bij een tweede controle rondom de boerderij hoorde ik de brandweersirenes al naderen.
We zijn er altijd precies op dat de ijzeren deur in de brandmuur boven, dicht is. Bij een dakrenovatie, jaren geleden, hebben we niet voor dakleer gekozen, maar voor isolatiemateriaal bestaande uit twee laagjes aluminiumfolie met daar tussen nopjesplastic. Dat isolatiemateriaal werkte nog al brandvertragend. We hadden de windrichting mee en aan de buitenkant konden we tot aan de brandmuur rook uit de pannen zien komen. Ook wordt bij ons de verzekeringsmap af en toe doorgenomen.
Het adequaat inschatten van de brand bij 112, meteen opschalen naar twee brandweerkorpsen. Binnen acht minuten was de eerste al aan het spuiten en kregen twee mannen de opdracht met zuurstof naar binnen te gaan. Geen dakleer, maar brandwerend materiaal als dakbedekking. Alles potdicht afgesloten en we hadden geen kapotte raampjes (goed onderhoud). Uitgangspunt zuurstofafsluiting. Brandmuur met ijzeren deur, erop toe zien, altijd dicht.
Een professionele aanpak van onze vrijwillige brandweer, het hermetisch afsluiten van het erf. Beide korpsen waren het erover eens dat het minutenwerk was, anders waren we op z’n minst het schuurgedeelte van de boerderij kwijt geweest. Er zijn plannen om in de aanrijroute van Schoonoord naar Odoornerveen 30 en 60 kilometer zones met wegversmallingen en drempels te maken. Het is er nog niet, maar de plannen wel.
Toen iedereen weg was gingen we met een zaklamp kijken. Voor ons gevoel stond er wel een halve meter smurrie bluswater. Al mijn mooie gereedschap was allemaal gitzwart en vettig. Meteen ‘s avonds en de volgende morgen kwamen zeer praktische en geruststellende experts langs. Ze regelden meteen noodzakelijke herstel- en schoonmaakwerkzaamheden. Allemaal nog voor de Pasen. Mijn vrouw stuurde direct via een groepsapp een brandverslag rond. Veel meelevende reacties per telefoon, per mail, van de buurt, kaartjes en een mooi bos bloemen van vrienden uit de Beemster, pan soep uit Emmen, vier droge worsten en een fles wijn uit Friesland en veel aanbod van hulp.
Henk Nienhuis
PS Ondanks de brand willen we toch nog het eeuwfeest van onze boerderij vieren. De boerderij is namelijk in 1917 gebouwd.