Column: 'Je grond goed in orde, dat verdien je dubbel en dwars terug'
'Het was een gemakkelijke herfst bij ons. Eén keer kregen we een flinke bui en hadden we wat sporen op een perceel. Daarna kregen we weer goed weer en hebben we die sporen mooi kunnen ophalen. Het is hier gewoon beter geweest dan in andere delen van het land.
In een seizoen zonder stortbuien ontwikkelen zich geen storende lagen in de grond. Alle gewassen konden goed wortelen en dat zie je aan de oogst. Ondanks de droogte in het voorjaar hebben de planten voldoende vocht gekregen, dankzij de goede bodemstructuur. Zelfs zonder beregenen hebben de late aardappelrassen goed gegroeid en in de maïs zaten meer kolven, gewoon op droog zand.
Als je je grond goed in orde hebt en het waterpeil goed beheerd wordt, dan verdien je de moeite die je in die grond steekt dubbel en dwars terug. De drainage draagt eraan bij dat de structuur goed blijft. Ik zag dit jaar in de drogere periodes ook dat uit een watervoerende sloot water weer in de drainage loopt naar het gewas. Het was hier, anders dan elders, eerder aan de droge kant.
Bieten
De suikerbieten hadden we rond half november allemaal op de hoop, voordat er weer neerslag kwam. Die liggen daar tot eind januari. Heel koud is het nog niet geweest, ten hoogste een paar graden vorst. We dekken wel af als het meer wordt.
Bij de keuze voor nieuwe bieten hebben we dit jaar niet bij de vroegbestelling meegedaan. Er zaten bij de rhizoctoniarassen goede nieuwen aan te komen. We teelden BTS 605 en willen nu de Urselina kiezen. Vooral rhizoctonia weegt bij ons mee, maar door het kleine verschil bij de bietencysteaaltjesresistente nieuweling pakken we die toch voor de zekerheid.
Opslag
De percelen waar aardappelen hebben gestaan laten we hard liggen. Dan vriest het gemakkelijker erin. Dat doen we in verband met aardappelopslag. Als achtergebleven knollen dan dood zijn, trekken we de grond na de vorst los. Dat is dan het voordeel op onze lichte grond.'
Plannen
In deze periode is er tijd voor andere dingen. Bij huis bouwen we aan een loods. Het wordt een geïsoleerde machineberging. Vandaag was er iemand voor de heftruck, want die wordt ouder en minder goed. Ondertussen bespraken we met een voorlichter het bedrijfswaterplan. Dat maken we voor Veldleeuwerik. Zo blijft het ook na het werk op het land gewoon best druk.'
Tekst: Paul Krol