Column: Boeren in Denemarken: 700 hectare graan maakt flexibel
Gelukkig kunnen we in die periode een beroep doen op stagiaires en drie ZZP-ers. Het dorsen, stro persen, ploegen en zaaien gaat hier in één keer door, er zit geen pauze tussen. Tijdens de tarweoogst zijn we het koolzaad al aan het zaaien. Dat heeft te maken met de kortere daglengte: het verschil met Nederland is op z’n kortst ongeveer een half uur. Dat klinkt misschien niet zo veel, maar planten reageren daar toch op, hebben wij ervaren. Daar hebben wij ook even aan moeten wennen. De tarwe wordt hier daarom uiterlijk 1 november gezaaid. Op mijn oude bedrijf in Nederland had ik tot 1 december de tijd.
We hebben in totaal 700 hectare grond en ons bouwplan bestaat uit louter graangewassen en koolzaad. We hebben hiervoor gekozen omdat dit voor ons nu het eenvoudigste was. We rijden nog regelmatig op en neer tussen Nederland en Denemarken, en zo is het allemaal behapbaar. Bovendien ben je met graan in je bouwplan heel flexibel.
Het stro slaan we zelf op, het graan leveren we af via een coöperatie. Dat werkt heel prettig. Het graan blijft namelijk van ons, we bepalen zelf ons verkoopmoment. De koper kan de coöperatie zijn, maar ook een buitenlandse afnemer. Tot het moment van verkoop betalen we alleen pandkosten aan de coöperatie, voor de huur van de opslag.
We wonen niet permanent in Denemarken, maar onze zoon Hans gaat zich eind volgend jaar definitief vestigen op het bedrijf in Torring. Dat zou ook het moment kunnen zijn om ons bouwplan aan te passen, om wat meer intensievere gewassen te telen. Mogelijk komen er dan wel aardappelen in. Maar dat laat ik graag aan onze zoon over, dat mag de nieuwe generatie beslissen.
Onze twee kavels liggen momenteel redelijk ver uit elkaar, we moeten ongeveer 60 kilometer rijden om bij het tweede blok van 300 hectare te komen. We hebben daarom besloten dit blok te verkopen en dichter bij de thuislocatie grond aan te kopen.
Alle werkzaamheden, van zaaien tot ploegen, doen we zelf. 700 hectare grond is goed te behappen, mits je ook het machinepark daarop hebt aangepast. Onze combine heeft bijvoorbeeld een maaibord van 7,5 meter breed en de tank op de spuit heeft een capaciteit van 6.000 liter. Als je dat niet doet, kom je er in om. De trekker die ik in Nederland had als mijn grootste trekker is hier in Denemarken mijn kleinste. 115 pK is hier een kleine trekker.
Denemarken is een heel vriendelijk land, de mensen zijn hier, zeker op het platteland, heel pro-landbouw. De cultuur is heel open. En het klimaat is vergelijkbaar met Nederland. Ja, het is hier goed boeren.
Klaas Heringa