Column: Boeren in Nieuw-Zeeland: Na veertien jaar nog steeds opgetogen

We bewerken tegenwoordig ruim 500 hectare waarvan 120 hectare in partnerschap met onze buren. Het bouwplan bestaat uit tarwe en gerst, graszaad, witte klaver, erwten en een varieteit aan fijne zaden. Aan het eind van de oogst kopen we lammeren vanuit de bergen die we aanhouden tot ze in het voorjaar zwaar genoeg zijn om naar de slacht te gaan. De jaarlijkse regenval is ongeveer 700 mm, de temperatuur in de zomer ligt tussen 25 tot 30 graden en in de winter hebben we een aantal weken met ‘s nachts lichte vorst waarna de temperatuur overdag oploopt tot 10 graden. Het aantal zonuren is rond de 2.400, vergeleken met Nederland 1.500.
Behalve een container met persoonlijke bezittingen en huisraad hadden we besloten niets meer mee te nemen, niet wetende wat het klimaat, de grond en de gewassen aan machines nodig hadden. De eerste aanschaf was een John Deere 6320 met een zware rol om stenen in de grond te drukken (!), gevolgd door een cultivator, een combine en een zaaimachine. Inmiddels zijn door de jaren heen verschillende machines vervangen, omdat ze toch niet geschikt bleken of toch niet brachten wat er van ze verwacht werd.
Het eerste jaar was chaos, we hebben het hele bedrijf opnieuw verkaveld, een schuur laten bouwen, nieuw hekwerk gezet en beregening aangelegd. Tussen de bedrijven door waren er nieuwe sociale contacten, moesten de jongens (toen 7, 9, 11) naar school en de taal leren, en moest er een huis komen.
Terugkijkend zijn we blij dat we een verwaarloosd bedrijf konden kopen dat we hebben kunnen ontwikkelen naar eigen idee. Begin dit jaar hebben we onze veertiende oogst hier gedaan. Inmiddels zijn drie percelen al weer met klaver gezaaid voor de oogst van 2019 en de week voor Pasen zat het nieuwe graszaad in de grond.
Inmiddels zijn ook de eerste lammeren gearriveerd die we bij aankomst meteen ontwormen, vaccineren en scheiden. Na een aantal dagen acclimatiseren op het gras gaan ze door naar de oude klaver. Op deze manier halen we bij wijze van spreken een tweede oogst van de klaver voordat het in mei wordt ingezaaid met wintertarwe. De lammeren vinden de klaver heerlijk en nadat we het land met een cultivator opentrekken eten ze het gewas met wortel en al op.
Herfst op de Canterbury Plains in Nieuw Zeeland is in onze ogen het mooiste seizoen van het jaar. De temperatuur is nog steeds erg aangenaam en over het algemeen is er weinig wind. De natuur verkleurt in de meest prachtige en gevarieerde naarjaarskleuren en met alle nieuw gezaaide gewassen ziet de grond er uit alsof het voorjaar is.
Freda en Steven Bierema