Column: Blog Canada: Voorspoedig plant- en zaaiseizoen na lange winter
We hebben een lange en strenge winter achter de rug en de sneeuw bleef dit jaar bijzonder lang liggen. Totdat van de ene op de andere dag de dooi inzette en de sneeuw heel snel begon te smelten. Te snel. Het vele smeltwater kon niet weg, en vele percelen en wegen kwamen onder water te staan. Het water was overal. Het was zo erg dat de noodsituatie werd afgekondigd. We zijn twee weken met zes man en tien pompen bezig geweest om het water op de lager gelegen gedeelten van het land te krijgen.
Sinds begin mei hebben we weinig tot geen regen gehad. Dat hielp, de grond kreeg de kans om op te drogen. En dat is redelijk goed gelukt. Het is nu 28 graden, prachtige omstandigheden om het zaad en plantmateriaal in de grond te krijgen.
Eigenlijk moet al het voorjaarswerk hier in veertien dagen gebeuren. We hebben hier niet echt een voorjaar, we gaan van de winter naar de zomer. Dat betekende dit jaar bijvoorbeeld ook dat je gaat planten terwijl diep in de bodem de grond nog bevroren is.
Op 3 mei zijn we begonnen met het poten van de aardappelen het zaaien van de durumtarwe en de zomertarwe. De suikerbieten, ongeveer 200 hectare, zijn in vier dagen tijd gezaaid , op 8 mei zat alles er in. Het verliep allemaal vrij voorspoedig. De aardappelen, in totaal circa 420 hectare, zaten er op 12 mei in en ook het graan, een kleine 1.000 hectare, zit in de grond. Het laatste koolzaad voor de zaadproductie gaat er nu in. Ondertussen zijn we bezig met aardappelruggen frezen en bonen zaaien.Voor de bonen is de normale zaaitijd tussen 20 mei en 1 juni. We zijn lekker druk met z'n allen: er zijn hier nu tien trekkers aan het werk. We zijn volledig zelfvoorzienend in onze mechanisatie, we werken niet met loonwerkers. Dat gebeurt hier bijna niet.
Dit jaar hebben we voor het eerst een graanzaaimachine gebruikt. Deze machine geeft ons de mogelijkheid om kunstmest tussen de zaadrijen aan te brebgen. De kunstmest komt ongeveer 4 cm dieper te liggen dan het zaad, zodat je geen zaadbeschadiging krijgt.
Met een volle tank van deze zaaimachine kunnen we ongeveer 40 hectare zaaien. De getrokken tank is zwaar, maar met de juiste banden en dito bandenspanning geeft het geen problemen voor de structuur van de grond. Het voordeel van deze zaaimachine is arbeidsbesparing: we hoeven niet eerst kunstmest strooien en vervolgens inwerken.
Van de aardappelen van oogst 2017 hebben we inmiddels driekwart afgeleverd. De rest ligt hier nog in de bewaring voor de late leveringen. Het afleveren gaat door tot in augustus. We leveren op afroep aan de fabriek.
We zijn dit jaar ongeveer twee weken later dan normaal begonnen met het plant- en zaaiwerk. Maar dankzij het mooie weer hebben we die achterstand aardig kunnen inlopen.
Na het planten en zaaien even pauze? Nee hoor, we gaan we naadloos over in het spuitseizoen, dat komt er direct achteraan. En we moeten straks weer irrigeren. Gek eigenlijk, als je bedenkt dat we twee weken geleden nog met pompen bezig waren om het vele water van het land te krijgen en dat we straks ons uiterste best gaan doen om het water er weer op te krijgen.
Jan Bennen