Column: Blog Henk Nienhuis: Leren van onze werkfoutjes
‘s Avonds is het prachtig in het veld. De zon zakt weg en wat reeën komen in de verte tevoorschijn. Het wordt overal ook een beetje stiller. Hans zit in het aardappelgebeuren voor Avebe. Overdag werkt hij aan het reviseren van de schoningsapparatuur en ook de verladingskranen moeten weer klaar staan voor de aankomende campagne. Hij heeft ook veel spuitwerk gedaan op onze boerderij. Dus ook de bieten waar we nu in lopen.
Nuttig, alle kleine werkfoutjes komen we nu tegen en die leveren extra handwerk op. Een paar kiel rijen net even anders zaaien, met de sproeimachine even een metertje verder achteruit rijden. Op een nat plekje werkte de schoffelmachine een meter of dertig niet goed. Daar staat nu overal wat extra groot onkruid en hebben we het met het hakken gewoonweg een stukje moeilijker.
Toch is het loopjeswerk. De bieten groeien goed, staan ook al bijna dicht en hier en daar hakken we een onkruidje weg of een enkel aardappelplantje. Waterschade beperkt zich tot een paar kleine plekjes. We komen tot nu toe goed bij de extremen langs, daar mogen we wel dankbaar voor zijn. Op korte afstand zijn de verschillen groot bij ons op zand en in de veenkoloniën.
Als we zo naast elkaar lopen kun je ook nog wat praten. Gezellige dingen, hoe deden we het vroeger, hoe doen we het nu en hier en daar gaan we het volgend jaar waarschijnlijk net even wat anders aanpakken. Zo hebben we pleksgewijs last van hondspeterselie. Dat staat er zo fris en groen op al waren het de bieten zelf. Kunnen of moeten we nog wat wijzigen aan onze onkruidbestrijdingsmix.
Gezien ons plantenaantal kunnen we misschien iets ruimer zaaien. We hebben geschoffeld met opzetstukjes, zodat het ook een beetje aanaarden is. Misschien kunnen die nog een beetje hoger, zodat we nog wat meer grond tussen de bieten krijgen en er nog net wat meer klein onkruid begraven wordt. Kortom, wat gaat er goed en wat kunnen we nog verbeteren. Leren van onze werkfoutjes.
Henk Nienhuis