Column: Blog Henk Nienhuis: Geen regen
We gingen naar percelen op de Hondsrug in Drenthe, brachten aardappelvelden in beeld waar de groei totaal uit was en de knollen veel te klein. Suikerbieten met de totale bladmassa slap op de grond. 20 ton opbrengst toen, maar wel met hoge gehaltes. Grasland met bruin gras waar de koeien inliepen, maar ze loeiden niet. Bij opnames in een ligboxenstal vertelde de boer dat het gras wel een hoge voederwaarde had, maar dat hij geen wintervoer kreeg.
Meteen na de uitzending belde een Zeeuwse boerenorganisatie, ze kwamen bietenloof brengen. Ze waren zo geholpen tijdens de watersnoodramp in 1953, ze wilden iets terug doen en het leger verzorgde het transport naar Drenthe. Tot nu toe was 1976 nog droger, het begon toen meteen na de voorjaarswerkzaamheden. Maar zolang het niet regent valt niet te voorspellen wanneer er hier nu een einde aankomt.
Avebe ziet nu al quotum zetmeelaardappelen richting consumptiemarkt vloeien. Ondanks dat er op leveringsplicht en boeteclausules wordt gewezen. Cosun stelt z’n opbrengst al 10% naar onderen bij maar gaat tot mijn verbazing tevens voor 2019 een toewijzing van 97% bespreken. De graanoogst is al volop aan de gang en dat is bij ons 14 dagen tot 3 weken vroeger.
We zijn met de camper 14 dagen in Duitsland langs de Noordzee en Oostzee kust getrokken en zijn nu weer 2 weken terug. Een prachtig landbouwgebied vooral de voormalige DDR met z’n grootschalige percelen. Boeren daar waren toen al een week aan het combinen in de wintergerst. Ze wisten de opbrengst nog niet precies maar hoopten de 5 ton te halen. Normale opbrengst wintergerst was ruim 8 ton. De percelen suikerbieten stonden er hol op en als je erin liep leek het niet goed. Richting Poolse grens zagen we steeds meer aardappelen. Ik kon niet laten een paar stammen op te trekken. Ze waren al redelijk aan de maat, maar er zat veel roest op.
In de trein naar Amsterdam zaterdag kwam het gesprek op boeren en droogte. Ze gingen ervanuit dat de patat wel duur zou worden. Ook had men gehoord dat de benzine bij sommige pompen al een paar dagen op was. Te weinig chauffeurs en de binnenvaart tankers konden niet meer vol laden door te lage waterstand. De waterschappen overwegen een beregeningsverbod of hebben die al ingevoerd. Hoe dat met boeren moet wist de woordvoerder geen antwoord op. Voorlopig gaat het nog om oppervlakte water. Wij wonen aan het Oranjekanaal met 2½ meter water. Wat maakt dat nou uit of dat peil een paar voet zakt. Waterschappen zijn natuurorganisaties aan het worden. Ze beginnen ook al over het grondwaterpeil en de gevolgen voor natuurgebieden.
De droogte hebben we en zolang het niet regent is er geen zicht op hoe lang het zal duren. Weer een jaar van extremen. De structuur van de grond komt duidelijk naar voren. Verslemping in het voorjaar, een mooi geslaagde groenbemester, een goede grondbewerking en een keurig werkende mestinjecteur, alles komt in een jaar als dit te voorschijn. Lagere opbrengsten, dat is wel al duidelijk. Als de consument nu al hogere patat prijzen verwacht, moet het voor onze afzetorganisaties toch een makkie zijn hogere prijzen voor boeren te realiseren. Het is wachten op regen.
Henk Nienhuis