Uienoogst: wel kwaliteit, maar kilo’s vallen tegen
Slecht, matig en een enkele goed, vat Peter Vroegindeweij van De Groot en Slot de situatie samen. Tijdens een proefrooiing in Flevoland werd 55 ton per hectare geoogst, waar normaal 70 tot 80 ton per hectare van het land komt. „Het is landelijk overal minder.” Ook op beregende percelen valt de hectareopbrengst tegen. „Vochttekort was niet het enige probleem, ook de hitte heeft zijn gevolgen gehad. De gewassen gingen eerder onderuit.” De percelen die nu worden gerooid, zijn volgens Vroegindeweij ook vroeger dan normaal. „Door de hitte zijn ze eerder afgerijpt.”
Het is lastig om te duiden in welke teeltgebieden de uien er beter of juist minder voor staan. „Ook binnen teeltgebieden zijn de verschillen groot. Er zijn percelen die nog potentie hebben en percelen waar het loof al volledig is gestreken.”
De kwaliteit is over het algemeen goed. De uien die last hebben gehad van fusarium zijn inmiddels weggerot. Ook zag hij een enkele pinkroot, en her en der flinke aantastingen als gevolg van trips.
Volgens Vroegindeweij speelt het zaaitijdstip dit jaar een grote rol. „Wat vroeg is gezaaid, heeft nog een redelijke opbrengst, maar op de later gezaaide percelen is dat beduidend minder. Die hebben minder bladontwikkeling gehad. Deze plantjes stonden weg te kwijnen, waardoor ze ook nog eens meer last hadden van trips.”