Column: Blog Canada: Drukke oogstweken voor de boeg
Onze aardappelen leveren we op afroep aan de fabriek. Deze week gaan de laatste de bewaring uit en dan kunnen we deze schoonmaken voor het nieuwe seizoen. En ook het laatste graan van oogst 2017 is net afgeleverd. De tarweprijzen waren afgelopen seizoen niet zo goed, we hebben daarom de verkoop verspreid over het hele seizoen om zoveel mogelijk de pieken in de markt te benutten.
We hopen volgende week te beginnen met het dorsen van een kleine 1.000 hectare graan. Dat is ongeveer een week later dan normaal. Het was een warme zomer met weinig neerslag, we hebben maar zo’n 135 mm regen gehad. Daardoor hadden we het de afgelopen maanden extra druk met het beregenen van de gewassen. Een drukke periode. Door de warmte zat er veel alg in het water, waardoor de filters van de beregeningsinstallaties regelmatig verstopt zaten.
In Nederland was het deze zomer heet en droog, en is er veel beregend. Die omstandigheden hebben wij ieder jaar, die zijn voor ons normaal, wij moeten ongeveer tweederde van het water dat de plant nodig heeft met beregening aanvoeren. Als we niet zouden kunnen beregenen, kun je hier wel stoppen met boeren. Onze bedrijven zijn daardoor denk ik beter ingesteld op het beregenen van de gewassen. Drie tot vier man zijn hier bijna dagelijks bezig met controle en onderhoud van de 35 regeninstallaties. We werken met pivot irrigation; een constructie op wielen die rond een centraal aanvoerpunt roteert. Hierdoor krijg je vanuit de lucht gezien allemaal cirkelvormige patronen in de gewassen. We hebben hier gelukkig niet te maken met bruinrotbacteriën in het water, dus we kunnen zonder problemen het oppervlaktewater gebruiken dat afkomstig is van smeltwater uit de Rocky Mountains.
We dorsen straks weer met drie combines. Deze draaien zes dagen in de week als het mee zit van ongeveer 10 uur in de ochtend tot een uur of 10, 11 in de avond. We kunnen dus vrij lange dagen maken. Direct daar achteraan worden de bonen in het zwad gelegd. De machine rooit de hele plant uit de grond met twee vierkante assen die door de grond draaien en daarachter zit een speciale pickup die twaalf rijen bij elkaar legt (bekijk hier een korte video van deze machine). Deze blijven een dag of tien in het zwad liggen, en worden dan met de combine geoogst. We zijn volledig zelfvoorzienend in onze mechanisatie, we werken niet met loonwerkers. Dat gebeurt hier bijna niet.
Half september start de aardappeloogst, in totaal moeten we circa 420 hectare aardappelen rooien. En begin oktober moet, behalve bieten, alles klaar zijn en achter de planken liggen. In september moet 90 procent van de oogst binnenkomen. We hebben dus een paar erg drukke weken voor de boeg.