Column: Column: Deens graan en stro vroeg van het land dankzij droogte

De opbrengst van de granen en koolzaad, in totaal 700 hectare, was over de gehele linie 40 procent kleiner dan gemiddeld als gevolg van de extreme droogte deze zomer. Alles heeft er een tik van gekregen. Zo hadden we in de hybride rogge 4,2 ton, tegen 6,5 ton normaal. De zomergerst deed slechts 2,8 ton, waar we in andere jaren 6,5 ton oogsten. Nee, dat waren flinke tegenvallers.
Maar er zit ook een andere kant aan: de prijzen voor graan en stro stegen 30 procent: dit jaar hebben we de tarwe verkocht voor 21 cent. We hadden geen droogkosten, het was een relatief korte oogst, omdat alles van een leien dakje liep. En het stro zat heel snel en mooi droog in het pak. Dat ligt nu opgeslagen in onze schuur. We leveren op afroep aan een grote strocoöperatie en krijgen vervolgens een poolprijs uitbetaald. Het is misschien niet de hoofdprijs, maar dat geeft een stevige bodem in de stromarkt.
Afgelopen voorjaar hebben we 400 hectare stro aangekocht, we willen graag uitbreiden met onze strohandel. Dat blijkt nu een goede zet te zijn geweest, want stro is dit jaar alleen maar duurder geworden.
Als ik in mijn omgeving kijk, mag ik zeker niet klagen: het regent hier faillissementen. Dan gaat het met name om varkenshouders die hun bouwplan hebben afgestemd op het aantal varkens. Zij hebben nu te weinig voer. En als je dan al krap zit en je moet voer bijkopen…
Er komen hierdoor wel veel bedrijven te koop in onze regio. Dat zou voor ons perspectieven kunnen bieden, omdat we graag ons tweede bedrijf aan de westkust, ongeveer 60 kilometer verderop, willen verkopen en dan hier grond bij willen kopen. Maar ik raak momenteel mijn tweede bedrijf ook niet kwijt. Nee, als er wordt geknipt en geschoren, moet je stilzitten. Wij maken dus een pas op de plaats.
Dat betekent onder meer dat we, nu we toch zo vroeg van het land zijn, het onderhoud aan onze houtwallen zelf doen. Anders lieten we dat de loonwerker doen, maar dit jaar pakken we het zelf op. Dat scheelt ook weer in de kosten.
Ons bouwplan bestaat uit louter graangewassen en koolzaad. Nog wel, moet ik zeggen, want volgend jaar willen we dat verbreden met de teelt van consumptieaardappelen; we gaan 10 hectare telen voor kleinverpakkers. De afnemer zit 10 kilometer verderop, we brengen de aardappelen er zelf heen. Dit besluit komt voort uit het feit dat onze zoon zich volgend jaar definitief gaat vestigen op ons bedrijf in Denemarken. Hij is gemotiveerd om er mee te beginnen en dat vind ik prachtig!