‘Nog zo’n 231.000 ton uien beschikbaar’

Op basis van de beschikbare areaal- en opbrengstgegevens en ingeschatte kwaliteiten, is er volgens Jaap Wiskerke van Wiskerke Onions daarmee nog een voorraad van zo’n 231 miljoen kilo uien beschikbaar. Verdeeld over de resterende 14 weken van dit lopende handelsseizoen betekent dit een wekelijks volume van 16,5 miljoen kilo. Vorig jaar was die voorraad voor dezelfde resterende periode 226 miljoen kilo.
De gemiddelde wekelijkse export in de eerste 12 weken van 2018 ligt op 18,8 miljoen kilo, tegenover 18,2 miljoen vorig jaar. Volgens Wiskerke komt het gemiddelde volume dit jaar in week 1-6 uit op 21 miljoen kilo (21,6 miljoen: 2017), in week 7-12 dit jaar 17 miljoen kilo (14,8 miljoen: 2017) en ook in week 13-22 is dat naar verwachting 17 miljoen kilo (17 miljoen: 2017).
Europese markt
Oorzaak van het kleinere volume in de eerste 6 weken wordt gelinkt aan het feit dat grootafnemer Senegal dit jaar drie weken eerder van de markt was. En de plus in week 7-12 ten opzichte van 2017, komt omdat er momenteel elders in Europa als gevolg van slecht weer minder uien voorradig zijn. Wiskerke: „Na eerst local for local, is het nu de beurt aan Nederland om de gaten bij de verschillende Europese landen te dichten.”