Vraatschade door emelten op bietenpercelen Flevoland

Met zijn tweet 'Hebben je #bieten de korst overwonnen, krijg je dit weer... #emelten. Al veel planten kwijt, helaas. Oplossing? @SuikerUnieAD @IRS_suikerbiet #akker', vroeg Van Renselaar afgelopen dinsdag via Twitter om een oplossing voor zijn probleem. De akkerbouwer is naar eigen zeggen zeker niet de enige die grote schade door de emelten ondervindt. „Ook bij twee buren zijn de bieten aangevreten. En van de buitendienstmedewerker van Cosun heb ik al gehoord dat er meerdere meldingen zijn.”
Meerdere regio's
Jurgen Maassen, coördinator voorlichting bij IRS, beaamt de overlast door emelten op de pas ingezaaide bietenpercelen. „Het is zeker op meer hectares geconstateerd. Het gevoel is dat het probleem absoluut erger is dan in de afgelopen jaren. En ook in meerdere regio’s. De vraag is of dit uiteindelijk schade aan de opbrengst toebrengt. Daar is het nu nog te vroeg voor. De planten die overblijven kunnen de uitval mogelijk nog compenseren.”
Emelten
Van Renselaar: „Ik heb in 20 jaar tijd geen emelten in mijn bieten gehad. De laatste keer was toen we bieten op een graszaadperceel hadden gezaaid. We hadden dit jaar al niet heel veel plantjes boven de grond door korstvorming als gevolg van de vele neerslag.” Dinsdag 17 april kwam de veroorzaker van de vraatschade boven water. „In eerste instantie dachten we vorige week nog dat het slakken waren. Met name omdat het nat en koud was en ook omdat er op deze percelen redelijk veel organische materiaal in de bodem zit. Normaal gesproken verwacht je emelten in grasland en niet op deze percelen.”
Oorzaak nog onbekend
Naar de oorzaak van deze emelteninvasie wordt nog gegist. Van Renselaar: „Ik weet het niet. Als voorvrucht had ik tarwe en daarna gele mosterd als groenbemester geteeld. Ook de adviseur van DLV en nog een andere gewasbeschermingsadviseur vinden het vreemd en kenden het niet. We staan voor een raadsel.”
Geen middelen toegelaten
Op de vraag of er geen middelen beschikbaar zijn om de vraatzuchtige larven te kunnen bestrijden, antwoordt Van Renselaar resoluut: „Helemaal niks. Op dit moment van de groei zijn er geen toegelaten middelen beschikbaar in de strijd tegen de emelten. Ik had wel granulaat kunnen strooien bij het zaaien, maar dat kost al gauw zo’n 150 euro per hectare. En dan nog heb je geen honderd procent werking. Wel is er nog een biologisch middel - Tercol - op de markt. Maar bij grote aantallen zoals nu valt de werking daarvan tegen. Bovendien zijn de kosten voor 20 hectare dermate hoog, dat je beter kunt overzaaien.”
Schadepost
Om de schade in de komende dagen goed te kunnen monitoren, heeft Van Renselaar enkele telstroken aangelegd. „Over een lengte van 10 meter tellen we daar in de komende dagen elke dag de plantjes. Mocht de uitval dermate groot worden dat het plantenaantal onder de kritieke grens komt, dan zal ik actie moeten ondernemen en 20 hectare moeten gaan overzaaien. Dat betekent een schadepost van zo’n 5.000 tot 6.000 euro. Bovendien ben ik dan zeker een maand groei kwijt. Deze bieten zijn eind maart gezaaid en om zeker te zijn dat er geen emelten meer zitten wordt het dan eind april. De cyclus van emelt tot langpootmug duurt bij 20 graden zo’n 2 weken. De emelten zijn nu 10 dagen oud. Ik durf niet opnieuw te gaan zaaien voor eind volgende week.”