Blend voor overbemesting scheelt een keer strooien
Met de inzet van een blend als Exacote kunt u zich op deze gronden in ieder geval een ritje besparen. Ook vanuit bemestingstechnisch oogpunt is er voordeel te behalen.
140 kg in twee of drie keer
Voor het huidige rassensortiment zaaiuien blijkt een N-gift volgens de bemestingsrichtlijn (175 kg N/ha) in de praktijk vaak te hoog. Afhankelijk van onder andere de grondsoort, de zwaarte van de grond, de structuur en de voorvrucht volstaat 140 kg N/ha. Op zwaardere gronden wordt N in twee keer gegeven, op de lichtere gronden in drieën:
- startgift: 30-50% (afhankelijk van zwaarte grond)
- 2e gift bij een lengte van 10-15 cm: resterende hoeveelheid (zware grond), 40-50% (lichte grond)
- 3e gift tweede helft juni: resterende hoeveelheid (lichte grond); maximaal 40 kg N
Later oogsten in combinatie met lagere N-gift heeft gunstige invloed op percentage kale uien
Als binnen de standaard bemestingsrichtlijn wordt bemest, dan heeft de hoogte van de stikstofgift geen duidelijk effect op het percentage kale uien, zo blijkt uit onderzoek. Bij een vroege oogst (circa 50% afgestorven blad) is er geen significant effect. Bij een late oogst is er een trend aanwezig dat het percentage kale uien bij een gift van 175 kg hoger is dan bij bijvoorbeeld 120 kg N/ha.
Een hogere stikstofgift leidt in over het algemeen wel tot een vermindering van de hardheid van de ui, ook in het traject van bijvoorbeeld 120 tot 175 kg N/ha.
Blend als alternatief voor de standaard stikstofbemesting
Met name voor de teelt op de lichtere gronden met een basisbemesting + twee aanvullende bemestingen in het vooruitzicht is het een overweging dit in te vullen met een blend waarin een aantal stikstofvormen (direct opneembaar + op termijn opneembaar) worden gecombineerd. Door de lage Nmin situatie dit voorjaar gecombineerd met de aanhoudende kou waardoor de mineralisatie nog maar amper op gang is gekomen, is het zaak voor tijdige aanvoer van opneembare stikstof. Er kan immers door grillige weersomstandigheden straks ook zomaar een groeispurt optreden.
Een van de mogelijkheden, zeker ook voor een topbodem, is dan een meststof met een lange duurwerking zoals OCI Exacote. Deze blend bevat Nutramon-KAS, Granular 3 Ammoniumsulfaat en gecoate ureum. Als het gaat om de stikstofvormen dan komt dit overeen met 20% nitraat (direct opneembaar), 45% ammonium en 35% gecoate ureum. De coating zorgt voor een gecontroleerde afgifte van nutriënten, afgestemd op de voedingsbehoefte van de uien. Bij een gemiddelde bodemtemperatuur van 16 graden betekent dit dat er 3 maanden stikstof beschikbaar is.
Als u op dit moment de zaaiuien nog geen N-bemesting heeft gegeven, dan is dit op zich geen probleem. In principe kunnen de zaaiuien nog bemest worden als ze al boven staan. Het is dan wel belangrijk nitraatstikstof te geven omdat dit direct opneembaar is. Mede daarom is Exacote een goede keuze voor de eerste gift vanwege het aandeel nitraat en haar duurwerking. Een eventuele overbemesting om rond het bollen van de uien nog de laatste voeding mee te geven kan dan worden gedaan met Nutramon-KAS. Door toepassing van Exacote heeft u tot augustus een uit kwaliteitsoogpunt schraal maar toereikend stikstofaanbod vanwege het gecontroleerd vrijkomen van stikstof gedurende drie maanden.
Exacote volgt de stikstofopnamecurve van het gewas
De kwaliteit van gewassen wordt mede bepaald door een stressvrije groei. Een continu aanbod van voedingsstoffen draagt hier aan bij. In Exacote worden de verschillende stikstofvormen gecombineerd waardoor de stikstof op verschillende momenten en geleidelijk vrij komt. Hierdoor wordt de gift van stikstof beter afgestemd op de stikstofopname door de ui.
Tekst: OCI Agro, NutriNorm.nl