Onderzoek naar de beste bestrijding van Duist

Duist (Alopecurus myosuroides) is een eenjarige of tweejarige plant uit de grassenfamilie (Gramineae of Poaceae). De plant komt van nature voor in Eurazië. In Nederland komt Duist voornamelijk voor in het oosten, noordoosten en in het rivierengebied.
Contactwerking
Een effectieve bestrijding van Duist is volgens Delphy nog altijd een uitdaging. 'Timing en middelenkeuze zijn van groot belang. Bij vroeg beginnen met middelen met een contactwerking is het essentieel dat de Duist geraakt wordt. De spuittechniek kan bijdragen aan een betere bedekking', aldus Delphy.
De onderzoekslocatie (360 bij 30 meter) is aangelegd op een perceel zware klei in het noordoosten van Groningen, waarvan bekend is dat er veel Duist aanwezig is. Volgens Johan Wander, onderzoeker bij Delphy, veroorzaakt de plant behoorlijke overlast op de akkerbouwpercelen. „Er zijn hier plekken waar wel een paar honderd planten per m² staan. Omdat hier veel graan wordt geteeld is Duist moeilijk te bestrijden. En daardoor is er een grote de kans op verder uitzaaien.”
Middelen
Twee weken geleden is de opkomende Duist met middelen als Atlantis Star, Othello en Capri bespoten. Met de bespuitingen is gewacht tot het voorjaar op een moment dat de Duist net boven stond (naaldstadium). Binnen de middelencombinaties worden de spuitsystemen conventioneel, luchtondersteuning, luchtvloeistofdop en WingSprayer vergeleken. Elk systeem is optimaal afgesteld. Het resultaat van de bespuitingen is volgens Wander nog niet bekend en wordt de komenden maanden verder gemonitord.