LTO en NAV: Verbod neonicotinoïden slecht voor milieu en boer
De problemen worden het grootst in de bietenteelt. Doordat telers geen zaad meer kunnen gebruiken dat is bewerkt met neonicotinoïden worden ze gedwongen vaker en meer te spuiten met insecticiden om het gewas te beschermen tegen bladluizen. ‘En dat is niet wat we willen’, zegt Van Wenum. ‘We willen niet terug naar dertig jaar geleden, maar dat is wel wat hier nu gaat gebeuren.’
'Besluit op basis van emoties'
Volgens De Jong is er een besluit genomen op basis van emoties. ‘Ze gaan volledig voorbij aan het feit dat de alternatieven – meer insecticidengebruik – schadelijker zijn voor het milieu dan de neonicotinoïden.’
De sector wil op korte termijn om de tafel met minister Schouten. Toen zij eerder deze week het Nederlandse standpunt in de deze discussie – een totaal verbod – naar buiten bracht, aangegeven dat ze met de akkerbouw wil kijken naar alternatieven. Voor Van Wenum en De Jong staat voorop dat er geïnvesteerd moet worden in onderzoek en innovatie. ‘We hebben geen alternatieven op de plank liggen. We hebben nu te maken met een verbod vanuit de overheid. Dan moet de overheid ook over de brug komen om met ons te zoeken naar toekomstperspectieven’, aldus Van Wenum.
Oneerlijke concurrentie
Ander belangrijk punt in dit overleg moet volgens de beide voorzitters zijn het vrijhandelsakkoord. Nu in Europa de voordeur wordt afgesloten voor gewassen die zijn geteeld met behulp van neonicotinoïden moeten deze niet via de achterdeur alsnog de EU binnenkomen, stellen zij. ‘Zo ontstaat er oneerlijke concurrentie’, zegt De Jong.
Nefyto: onbegrijpelijk
Ook Nefyto, de brancheorganisatie van de fabrikanten van bestrijdingsmiddelen, is tegen het Europese verbod gekant. Nefyto noemt het besluit “onbegrijpelijk”. Voor deze organisatie is het Europees besluit niet doordacht en zou het stoelen op een foutieve analyse van de risico’s voor bijen. Ook zou het Brusselse besluit boeren en telers financiële schade berokkenen.
Stem op de nieuwe poll op Akkerwijzer: Bietenteelt zonder neonicotinoïden is mogelijk
Lees ook: Totaalverbod 'neonics' behalve in afgesloten kassen
Lees meer over neonicotinoïden in het Dossier op Akkerwijzer