‘Zonder herstel grondwaterstand volgend jaar dezelfde problemen’
Het grondwater reageert erg langzaam op regen, zegt hij. „ Ongeveer 65 procent van de regen van de laatste dagen zal gewoon weer verdampen, en dus blijft er maar weinig over om het grondwater weer op peil te krijgen. Dat zorgt ervoor dat een droogte niet zomaar verdwijnt.”
Weinig effect
Daarnaast kan de bodem minder water op kan nemen als het eenmaal gaat regenen, stelt Wanders. „De heftige onweersbuien die we zo vaak hebben gezien deze zomer hebben daarom weinig effect.” Ze zorgen voor ondergelopen percelen, maar niet voor een aanvulling in het grondwater die zo hard nodig is. „Zeker in het oosten en zuiden van Nederland is nog meer regen de enige manier om de droogte op te heffen” zegt Wanders. „We hebben dat grondwater nodig om te zorgen dat we volgend jaar weer genoeg buffer hebben voor in de zomer.
Wat is dan wel de oplossing tegen de droogte? Wanders heeft daar wel een idee bij: „Een week of liever weken met bewolking en langdurige miezerregen. Niemand houdt daarvan, maar het zou wel heel goed zijn om van deze droogte af te komen.”
Prioriteit ligt bij overstromingen
In Nederland ligt de prioriteit op watergebied altijd op het voorkomen van overstromingen en daar hebben we in deze periode van droogte last van, zegt Wanders. „Als dat niet verandert, dan leidt dat onmiskenbaar tot problemen, want uit de berekeningen van Wanders blijkt dat we in de toekomst veel vaker met ernstige droogtes te maken zullen krijgen."
Het IJsselmeer is een van onze belangrijkste waterreservoirs voor zoetwater. „Met het waterpeil van het IJsselmeer kunnen we spelen, maar dat houden we traditiegetrouw vrij laag. Als we dat hoger hadden gehouden toen er genoeg water was, dan hadden we daar nu profijt van gehad. Hetzelfde geldt voor polders die we preventief onder water kunnen zetten – dat extra water zou ons nu geholpen helpen om de gevolgen van de droogte te beperken.”
Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Tekst: Universiteit Utrecht
Beeld: Susan Rexwinkel