„Hier is een ramp bezig”
ZLTO: 1.000 hectare uien verloren door extreme zomer
In de uien zijn de problemen het grootst op Schouwen-Duiveland, West-Zeeuwsch-Vlaanderen, Noord- en Zuid-Beveland en Walcheren. Is de verwachting dat landelijk gezien 40 procent minder uien geoogst gaat worden, in deze Zeeuwse gebieden wordt die klap nóg groter. Zeker op percelen die niet zijn beregend in de zomermaanden zijn de verliezen extreem groot, aldus Bossers. Daarnaast hebben ook trips voor veel schade gezorgd. Er zijn dan ook al veel percelen ondergeploegd.
In de consumptieaardappelen is het landelijke beeld dat de oogst 20 procent kleiner zal uitvallen, maar ook hiervoor geldt dat de verliezen in het zuidwesten hoger uitvallen. In het pootgoed zit het met het aantal knollen wel goed, omdat er tijdens de periode van knolzetting voldoende vocht in de grond zat. De groeiperiode viel echter tijdens de droogte en hitte, waardoor de kilo’s niet worden gehaald. Doorwas speelt ook volop, maar de effecten daarvan zijn nog lastig te overzien, zegt Bossers.
Overmachtsclausule
Bossers roept de telers opnieuw op om hun afnemers schriftelijk te melden als ze in de problemen verwachten te komen met hun leveringscontracten. „Meld dat de opbrengst veel lager gaat uitvallen dan in de contracten is afgesproken en dat ook de kostprijs hoger is dan normaal”, zegt de ZLTO-bestuurder. „Doe dat voor de oogst begint.” Indien nodig kunnen telers ook een beroep doen op de overmachtsclausule in de contracten van de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (Vavi). Maar het liefst zou Bossers zien dat telers en afnemers er in goed overleg uitkomen. „Je moet proberen niet in het juridische traject terecht te komen.”
De bestuurder deed deze oproep al eerder. Hoeveel telers toen hebben gereageerd richting hun afnemers weet hij niet. Hij heeft ook van de kant van de afnemers nog geen reactie gehad over deze meldingen van telers.