Vroege peen gaat goed weg bij een vaste marktstemming
„Het aanbod is dit jaar duidelijk minder. Door de hitte en droogte is de groei er uit. De peen is veel te fijn en dat is niet alleen hier in Nederland, maar hetzelfde zie je in Duitsland en Frankrijk”, aldus Hendrik Eerkens, coördinator van de Dutch Carrot Group. „Alles wat oogstbaar is gaat dit jaar goed weg en dat is anders in jaren van hogere opbrengsten.”
Zuidwesten en noorden slechter
Volgens Eerkens is het beeld in eigen land niet overal gelijk. „In de polders waar telers hebben kunnen beregenen, is de situatie beter dan in het zuidwesten en het noorden. Dat de peen daar nu zo fijn is heeft puur met vochtgebrek te maken.” Eerkens schat dat de opbrengsten van de vroege peen in de polders dit jaar zo’n 10 tot 20 procent lager uit zullen gaan vallen en in het zuidwesten dik 30 procent minder. „Ook in het noorden is er veel meer ondermaat. Overal is de peen gewoon niet mooi strak gevuld. Door de droogte heeft de peen meer ringen en is optisch gezien een stuk minder.”
Nu de groeimaand september ook nog bijzonder droog verloopt, voorziet Eerkens geen verbetering meer voor de vroege peen. Dit terwijl de opkomst van de peen in het voorjaar juist overal goed was. Door de uitblijvende regen zoekt de peen het dit jaar volgens Eerkens met name in de lengte. „Dat scheelt echt wel. Voor B-peen gaan we normaal uit van een lengte van 20-22 centimeter. Nu zitten we op 25 centimeter.” Deze bijkomstigheid vergt volgens Eerkens de nodige creativiteit. „Als het niet meer past gaat het in grote verpakkingen van bijvoorbeeld tien kilo, met bestemming buitenland.”
Bewaarpeen
In tegenstelling tot de vroege peen is het voor de bewaarpeen op dit moment nog te vroeg om nu al van over mindere opbrengsten te spreken. „Wat er als gevolg van het weer in oktober en november gaat gebeuren is nog onzeker. Dat geldt ook voor de bewaarkwaliteit. Daar is nog niks over te zeggen, want vallen er in oktober enkele extreme buien dan heb je ook weer dat de grond dicht slaat. Op dit moment is het gewas gezond, maar ontbreken de kilo’s. Voor de bewaarpeen in met name het noorden en zuidwesten moet er nog wel veel gebeuren, want de groei is er daar op veel plekken echt uit.”
Veel meeldauw en wortelluis
Behalve te weinig peen, heeft de droge en hete zomer volgens Eerkens er ook voor gezorgd dat de peenpercelen momenteel veel last van meeldauw hebben. „Meeldauw gedijt bij droge warme omstandigheden. Het tast de loofkwaliteit aan en dat zorgt er voor dat de groei er uit gaat. Het heeft echter geen gevolgen voor de bewaring.” De droogte heeft er volgens de coördinator van de Dutch Carrot Group wel voor gezorgd dat de peen dit jaar verschoond is gebleven van Alternaria en Sclerotinia die juist in vochtige periodes voor veel gewasschade zorgen. Eerkens: „In het noorden en zuidwesten hebben peenpercelen door de droogte juist wel weer last van wortelluis. Hierdoor gaat de groei uit het gewas en stagneert de ontwikkeling van de peen.” Behalve regen is hier volgens Eerkens verder weinig aan te doen. „Hoe vochtiger, hoe sneller dat ding weer verdwijnt.”