Bodemverdichting bietenoogst: Minder gewicht effectiever dan drukverdeling
Omdat de trend is dat bieten steeds later worden geoogst worden op het proefperceel natte omstandigheden nagebootst. Profielkuilen en de gegevens uit data van speciale bodemsensoren op 20, 40 en 60 centimeter vanaf het contactoppervlak van de machine worden geanalyseerd. Die laten zien dat in de diepere lagen het aanpassen van bandenspanning of een betere drukverdeling door rupsbanden weinig soelaas biedt. ,,Hoe zwaarder de combinatie hoe dieper er wordt doorgedrukt.
Ook tussen de banden is sprake van verdichting. Met bandenspanning kun je voor de bovenste laag inspelen op natte of droge omstandigheden. Voor rupsbanden geldt dat met name de moderne uitvoering met tussenliggende drukwieltjes voor een betere gewichtsverdeling zorgt. Insporing wordt door banden veroorzaakt, maar verdichting in de ondergrond komt door het gewicht. Wil je de bodem ontlasten moet het gewicht lager. Dus dat betekent de kiepwagen niet te vol laden en vaker heen en weer rijden.”
Draagvlak moet oogstmoment bepalen
Draagvlak van de bodem moet het oogstmoment bepalen. ,,Niet tot het laatste moment te wachten om het land op te gaan. Ook als het groeizaam weer is de boodschap om toch maar te oogsten om de grond te beschermen. Probleem met verdichting is dat het geleidelijk gaat. Ieder jaar lever je een beetje van de opbrengst in. Vaak wordt dat geschaard onder de jaarlijkse variatie, toch is er daling. Door aanpassingen zie je de opbrengst langzaam toenemen. Het is een proces van de lange adem, maar met precisielandbouw met kleine machines die continu doorwerken behoud je oogstcapaciteit en spaar je de bodem.”
De proef is een initiatief van het Actieplan Bodem & Water, Delphy, ATF en Aeres Hogeschool. De onderwijsinstelling maakt gebruik van sensoren van de Zwitserse onderzoeker Matthias Stettler van de Bern University of Applied Science.
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Martin de Vries