LTO en NAV: Enthousiasme, maar ook kanttekeningen bij miljoenennota
Zo bevat de Miljoenennota verschillende begrotingsvoorstellen die de positie van boeren in de keten moeten versterken. Het kabinet heeft aandacht voor oneerlijke handelspraktijken, eerlijke prijzen en betere marges voor de boer. „Dat zien we als een goede ontwikkeling, alleen is het nog niet concreet. Hier knokken we al jaren voor - laten we nu meters gaan maken“, stelt LTO-voorzitter Marc Calon. Ook de Nederlandse Akkerbouw Vakbond mist in deze de duidelijkheid van de overheid. NAV-voorzitter Teun de Jong: „Op het gebied van marktontwikkeling is het nog weinig concreet en dat moet anders. Het zijn zeker mooie woorden over de marktpositie van de boer, maar dan moeten er wel ook daden bij. In zijn algemeenheid missen wij een stukje consistentie van het te voeren beleid, bijvoorbeeld op het punt van de kringlooplandbouw waar men naar toe wil. Tegelijkertijd wordt er echter aan de andere kant door Europa met de Verenigde Staten een vrijhandelsakkoord over soja afgesproken.” Verder had De Jong graag gezien dat er in de regeringsplannen ook aandacht was gekomen voor een regeling om de droogteschade van dit jaar structureel te gaan regelen.
De LTO-voorzitter mist ook een stimulans voor werkzoekenden om in de land- en tuinbouw werk te zoeken. „Er staan nog steeds te veel mensen aan de kant terwijl in de land- en tuinbouw werkgevers de krapte op de arbeidsmarkt ervaren. Snelheid is nodig om in samenwerking met werkgevers tot een regionale maatwerkaanpak en waarborgen te komen“, stelt het persbericht. „Boeren en tuinders ervaren problemen op de arbeidsmarkt en de voorstellen van het kabinet hierover geven hen geen vertrouwen.“ LTO heeft vooral kritiek op de beprijzing van tijdelijke arbeid, om zo werkgevers te bewegen mensen in vaste dienst te nemen. „Dat zorgt voor een explosieve kostenstijging voor seizoensarbeid. Werkgevers in de land- en tuinbouw zijn van tijdelijke arbeid afhankelijk en kunnen vaak geen vaste contracten geven.”
60 miljoen voor plantgezondheid
Daarnaast heeft Calon ook een wensenlijstje. Zo vraagt het het kabinet om 60 miljoen euro uit te trekken voor plantgezondheid. „Met ‘Gezonde Teelt, Gezonde Toekomst’ hebben we een programma om de weerbaarheid van plant- en teeltsystemen te vergroten“, stelt de voorzitter. „We sluiten daarmee aan bij de landbouwvisie van dit kabinet.“ Maar, vertelt hij, daar is geld voor nodig, om de komende vijf jaar in te zetten voor onderzoek, innovatie, kennis verspreiden, stimulerende instrumenten en monitoring.
Dividendbelasting
Kritiek heeft de LTO op de manier waarop het kabinet de lastenverlichting voor burgers financiert, en richt zich daarbij vooral op de dividendbelasting. „Opnieuw kiest het kabinet voor het afwentelen van de lastenverlichting op het bedrijfsleven“, stelt de organisatie. „De opbrengst van de dividendbelasting kan beter worden geïnvesteerd in bijvoorbeeld het klimaatbestendig maken van onze economie“, zegt Calon. „Vier miljoen euro om de afschaffing van de assurantiebelasting op de Brede Weersverzekering te compenseren is blijkbaar een probleem; twee miljard euro uitgeven voor de dividendbelasting niet. Dit is buiten de normale verhoudingen.“
Tekst: Wim van Gruisen
Zoon van een Zuid-Limburgse pluimveehouder met eigen slachterij, geschoold als econoom. Sinds 2011 in dienst van Agrio, waar hij artikelen schrijft voor de regio- en vakbladen en de Agrio-websites. Zijn focus lag aanvankelijk op landbouweconomie, tegenwoordig vooral op de Haagse en Brusselse politiek.
Tekst: Ruud Jacobs
Redacteur met Limburgse tuindersroots. Via de regionale krantenwereld op het werkveld van de ‘groene en agrarische’ uitgevers beland. Is dagelijks druk om het akkerbouwnieuws via Akkerwijzer.nl, de vier regionale Agrio-kranten, vakblad Akkerwijzer en de sociale media all over the world te verspreiden.
Beeld: Ruud Jacobs