Knolcyperus in de kiem smoren
Van Beers is heel alert op dit onkruid. Treft hij het op een perceel aan, dan zit hij er direct bovenop. Uit ervaring weet hij inmiddels dat knolcyperus een zeer hardnekkig onkruid is dat grote gevolgen kan hebben. Het is een gevaar voor partijen plant- en pootgoed en voor de cultuurgrond. Plant- en pootgoed moet immers vrij zijn van knolcyperus en voor besmette cultuurgrond geldt een teeltverbod van minimaal drie jaar voor akker- en tuinbouwgewassen.
Van Beers is daarom zeer beducht voor de insleep van dit onkruid. Bedrijfshygiëne is dan ook voor hem een belangrijk item. Zo worden steevast de trekkers en machines, na uitgevoerde werkzaamheden op een verdacht perceel, nauwkeurig gereinigd. Om dit reinigingsproces te verbeteren heeft Van Beers onlangs een speciale spoelplaats in gebruik genomen. De trekker en/of machine gaat hier bovenop staan en vervolgens spuiten verticale sproeiers deze van onderen geheel schoon.
„Het is zaak om kost wat kost de knolletjes van knolcyperus niet via de machines van het ene naar het andere perceel te verslepen. Knolletjes die aan de machine blijven hangen, vormen immers een belangrijke besmettingsbron. Goede reiniging van de machines is daarom essentieel”, onderstreept Van Beers. „Het probleem is om het belang van deze reiniging goed naar de klant te communiceren. Uiteindelijk dient deze extra tijd en extra reiniging toch betaald te worden."
Lees de volledige reportage in het vakblad Akkerwijzer van zaterdag 22 september
Tekst: Agrio
Beeld: Proeftuin Zwaagdijk