Veldproef voor effecten van NKG, ecoploegen en ploegen
Veel akkerbouwers kijken met een schuin oog naar niet kerende grondbewerking (NKG). Voor velen is die stap net een brug te ver, concludeert Delphy. Daardoor is er de laatste jaren meer aandacht voor een tussenweg, namelijk ondieper ploegen, al dan niet in combinatie met een bouwvoorlichter.
In de veldproef is de grond in augustus op drie verschillende manieren bewerkt: ploegen, ondieper ploegen ofwel ecoploegen en niet ploegen. Om goed in beeld te krijgen wat de effecten zijn van deze drie methodes is een groenbemester ingezaaid. In de komende maanden wil Delphy op het proefperceel in Zevenbergschenhoek (NB) kijken wat er gebeurt, zowel in als boven de grond. „Denk aan de beworteling, het bloeitijdstip, de hoeveelheid massa in het gewas en in de wortels”, vertelt projectleider Anthon Bom.
Juist vanwege de uitgebreide beworteling van een groenbemester is voor dit gewas gekozen en niet voor aardappelen of uien, zegt Bom. Maar hij sluit niet uit dat de proef volgend jaar een vervolg krijgt met één van deze gewassen.
Groenbemesters met veel massa onder de grond leggen meer organische stof in de bodem vast. Dit heeft de belangstelling voor ondieper ploegen weer doen toenemen. „Maar wat nu precies de effecten zijn van eco-ploegen weten we niet goed. Dat hopen we met deze proef in beeld te krijgen.”